Boris Johnson brit külügyminiszter őse a legismertebb svájci múmia

A több mint háromszáz éve született lelkészfeleség nemi beteg lett, majd az orvosi kezelés végzett vele.

MN
2018. 01. 25. 17:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Boris Johnson brit külügyminiszter egyik távoli ősének bizonyult a legismertebb svájci múmia – írja az MTI. A XVIII. században élő jómódú svájci nő földi maradványait egy bázeli templomban találták meg.

A test az 1709-ben Strasbourgban született és 1787-ben Bázelben elhunyt Anna Catharina Bischoffé. Szakértők 2015 óta vizsgálják a múmiát, és csütörtökön ismertetett eredményeik szerint a 67 éves korában meghalt nő Boris Johnson ük-ük-ük-ük-ük-üknagyanyja volt.

A múmiát Isaak Bischoff, a XVII. századi Bázel kórházigazgatójának családi sírboltjában temették el a Sarutlanok templomában. A nő kiléte évtizedek óta foglalkoztatta a kutatókat, a sírt ugyanis nem jelezte sírkő. A mumifikálódott tetemet 1975-ben fedezték fel a templom restaurálásakor.

Az alpesi gleccsermúmia, Ötzi szakértője, Albert Zink dolgozott Anna Catharina Bischoff múmiáján is. A nemzetköz kutatócsoportot a bázeli Természettudományi Múzeum vezette. DNS-mintát véve Anna Bischoff holttestéből a kutatók megalkották családfáját. Felfedezték, hogy a nő Johann Froben, egy XVI. századi bázeli nyomdász leszármazottja. Bischoff hét gyermeket szült, közülük kettő élte meg a felnőttkort, egyikük egy báró, Christian Hubert Pfeffel von Kriegelstein felesége lett. Ez a báró pedig Alexander Boris de Pfeffel Johnson jelenlegi brit külügyminiszter egyik egyenesági felmenője.

A szifiliszben szenvedő lelkészfeleség halálát vélhetően higanymérgezés okozta, mivel a betegséget akkoriban higanygőzzel kezelték.

A testet a benne felhalmozódott nagy higanykoncentráció őrizte meg annyira, hogy exhumálhatták és megvizsgálhatták a tudósok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.