Donald Tusk még visszafordíthatónak tartja a brexitet

Az Európai Unió kapui továbbra is nyitva állnak az Egyesült Királyság előtt – szögezte le.

MN
2018. 01. 16. 11:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tusk felszólalt az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén, és az MTI összefoglalója szerint David Davis brit brexitügyi miniszter szavait idézte, amelyek úgy szóltak: „ha egy demokráciának nincs lehetősége arra, hogy meggondolja magát, akkor már nem demokrácia”.

„Mi, itt a kontinensen nem gondoltuk meg magunkat, a szívünk továbbra is nyitva áll önök előtt” – üzent a briteknek az egykori lengyel kormányfő. Rámutatott: ha London ragaszkodik a kiváláshoz, akkor az „minden negatív következményével együtt” jövő év márciusában valósággá fog válni.

A tanács elnöke beszélt a migráció ügyéről is: figyelmeztetett, hogy az illegális bevándorlás a következő évtizedekben is problémát fog jelenteni, ezért állandó finanszírozási mechanizmusra és strukturált eszközökre van szükség.

Elmondta, hogy a migráció belső dimenzióját illetően továbbra sincs konszenzus az uniós tagországok között, bár mindenki egyetért a szolidaritás fontosságában, és arról nincs közös álláspont, hogy ez mit is jelentsen a gyakorlatban, de – mint kiemelte – júniusig megoldásra kell jutni.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke úgy fogalmazott, reméli, hogy Londonban is jól hallották Tusk kijelentését a távozási döntés felülvizsgálatáról.

Juncker emellett a bevándorlási válság kérdését is érintette, leszögezve, hogy a közös kihívásokra csak az együttes, európai megközelítés jelenthet megoldást. Hozzátette: minden uniós tagállamnak szolidaritást kell mutatnia, és példaként említette, hogy a brüsszeli testület nagyra értékeli a líbiai határvédelem anyagi támogatását, amelyről a visegrádi országok vezetői decemberben megállapodtak.

A bizottság elnöke végezetül ismét azon véleményének adott hangot, hogy a bírálatok ellenére működik a menedékkérők EU-n belüli elosztását szolgáló mechanizmus, ugyanis a jogosultak több mint 95 százalékát már áthelyezték Olaszországból és Görögországból.

Manfred Weber, az EP néppárti frakcióvezetője pedig kijelentette, hogy „komoly politikai károkat okoz, megkönnyíti a populisták dolgát”, hogy a tagországok kormányait tömörítő tanácsban nincs egység a dublini menekültügyi rendszer reformjáról. Mint közölte, a tanács példát vehetne az uniós parlamentről, amely nagy előrelépést ért el a reformtervezet ügyében. Úgy vélekedett, az Európai Parlament több tagállam, köztük Magyarország által élesen bírált tárgyalási mandátuma „egyesíti a humanitárius és a szolidaritási szempontokat” – írja az MTI.

Tony Blair, a legismertebb és legbefolyásosabb brexitellenes brit közéleti személyiség január elején annak a véleményének adott hangot, hogy jogot kellene adni a brit választóknak az EU-tagság megszűnéséről hozott népszavazási döntés „újragondolására”, mivel a referendum idején még senki nem tudta, hogy mivel jár a kilépés az Európai Unióból.

Blair, aki 1997 és 2007 között töltötte be a miniszterelnöki tisztséget a jelenleg ellenzékben politizáló Munkáspárt élén, a BBC rádiónak nyilatkozva kijelentette: ha a választók véleménye a brexitről nem változik, akkor természetesen ki kell lépni az EU-ból. Hozzátette ugyanakkor: a józan ész azt diktálná, ha az Egyesült Királyság és az Európai Unió új kapcsolatrendszeréről bebizonyosodik, hogy nem kínál a jelenleginél ígéretesebb jövőt a britek számára, akkor legyen lehetőség a brexitdöntés átgondolására.

Később Nigel Farage arról beszélt, lehetséges, hogy újabb népszavazást kellene tartani Nagy-Britannia EU-tagságáról a brexitellenes hangok „elhallgattatására”. Az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) volt vezetője, a brit belpolitika radikálisan EU-ellenes táborának egyik zászlóvivője a Channel 5 brit kereskedelmi televízió csütörtöki politikai magazinműsorában kijelentette: egyértelművé vált számára, hogy „a Blair- és Clegg-félék soha nem adják fel, végig fogják nyavalyogni, nyivákolni, morgolódni” az egész brexitfolyamatot.

Az Európai Unióban bennmaradó 27 tagállam kormányfői 2017. december 15-én bólintottak rá arra, hogy a brit kilépési tárgyalások a második szakaszba léphessenek. A bejelentés nem okozott meglepetést Brüsszelben, a szakértők egyöntetűen úgy vélték, hogy ezúttal jóvá fogják hagyni a jövőbeli uniós–brit kapcsolatrendszerről, a kereskedelmi viszonyról és az esetleges átmeneti időszakról szóló tárgyalások megindítását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.