Egyelőre apróval fizet Theresa May

Nagy-Britannia valós határa Franciaország partjainál van, ezt Macron zsarolásra használta Londonban.

Kuthi Áron
2018. 01. 18. 18:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sok összeg elhangzott már a brexittárgyalások során Nagy-Britannia uniós lelépési pénzével kapcsolatban, ezek mindegyike a tízmilliárdos nagyságrendben mozgott euróban, illetve fontban. Az emberek többsége el sem tudja képzelni, állami költségvetési szinten mennyi mindenre elég ez, így a britek „bánatpénze” könnyen válhatott olcsó politikai eszközzé a szigetországban. Legtöbbször – az itthoni lélegeztetőgépek példájára – a brit egészségügyi rendszer kiadásaival hasonlítják össze. Az, hogy a britek mikor és ténylegesen mennyit fizetnek be az uniós kasszába, még a jövő zenéje, ám vannak olyan feladatok, amelyekre most kell a pénz.

Egyebek között ezért is kerültek terítékre anyagi természetű kérdések Emmanuel Macron francia elnök és Theresa May brit kormányfő csütörtöki tárgyalásán. A biztonság pénzbe kerül, és ezt most May érezheti jobban a bőrén, mert a francia politikusnak sikerült 44,5 millió fontnyi extra támogatást kérnie a Calais térségében tovább épülő biztonsági falhoz és egy kamerarendszer telepítéséhez. A remények szerint a kikötőváros térségébe folyamatosan érkező migránsokat így idővel sokkal kulturáltabb módon lehet regisztrálni, továbbküldeni az Egyesült Királyságba, visszafordítani, vagy egy francia menekültbefogadó állomáson elszállásolni. Vagyis egy nagy nyugat-európai menekültügyi hotspot megépülésének lehetünk tanúi.

A mintegy öt méter magas fal első szakasza a Csalagút bejáratának közelében épült meg az odavezető autópálya mentén, ahol a migránsok előszeretettel kapaszkodtak fel a feltorlódó kamionokra. A fal most a tervek szerint tovább épül kelet felé, egészen Dunkerque-ig. A 2015-ös migránshullám óta komoly biztonsági és társadalmi problémákat vet fel az érkezők elhelyezése, a francia ellenzék eddig azzal érvelt, hogy fel kellene mondani a Le Touquet-i megállapodást, megnyitni a határt, hogy mehessen mindenki, amerre lát.

Ám az egyezmény meghosszabbítása és feltőkésítése azt jelenti, hogy Nagy-Britannia továbbra is külföldön járulhat hozzá saját határai védelméhez. Ez persze kicsiben mutatja meg azt, hogy a szigetország a brexit tervezett dátuma, 2019. március 29-e után is sok mindenben a kontinensre lesz utalva. A dél-angliai Sandhursti Királyi Katonai Akadémián megrendezett angol–francia csúcstalálkozón – mint azt azért sejteni lehetett – mindezek értelmében eldőlt, hogy egyik fél sem szeretné átírni, eltörölni a Le Touquet-i egyezményt, amely arról szól, hogy a brit sziget határőrizetét francia felségterületen brit határőrizeti szervek láthassák el. Calais-nál jelenleg 1130 francia és brit rendőr teljesít szolgálatot.

A sandhursti találkozót Macron egyértelmű sikerként könyvelheti el. Egyrészt a franciák előtt megmutathatja, hogy hogyan kell pénzt kisajtolni az EU-ból távozó britekből, másrészt az erős kezű, a belbiztonságra különösen ügyelő vezetőként mutatkozhat meg. Az extra anyagi támogatás megszerzése egyben gesztus a gazdasági átlag alatt teljesítő, sok szociális problémával küszködő észak-francia megyéknek. A találkozót más gesztusok is kísérték. A bejelentés szerint a Franciaországban őrzött, felbecsülhetetlen történelmi ereklye, a bayeux-i falikárpit 950 évvel készítése után, a történelem során először kerülhet Angliába. A közel hetven méter hosszú faliszőnyeg Anglia 1066-os, normannok általi elfoglalását és a hastingsi csatát mutatja be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.