Egyszerre védte és támadta az oroszokat a bolgár kormányfő

Bojko Boriszov szerint az oroszokkal jobb békében élni, de azért megszavazta a szankciókat.

Földi Bence
2018. 01. 12. 12:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Köszönettel tartozunk az oroszoknak – jelentette ki csütörtökön a bolgár miniszterelnök. Indoklása szerint azért, mert fél évezredes török uralomnak vethettek véget orosz segítséggel a XIX. században. Megjegyezte azt is, a Szovjetunió sosem küldött tankokat Bulgáriába. Mint mondta, az oroszok segítenek, ha kell, ezért a velük szembeni kemény reakciók, deklarációk nem használnak. – Erős szomszédról van szó, akivel jobb békében élni – közölte Bojko Boriszov, majd gyors hangnemváltással arról kezdett beszélni, hogy az orosz nyelvet nem szeretik Bulgáriában.

Szóba került az oroszokkal szembeni szankciók kérdése is.

Bojko Boriszov állítása szerint az oroszokkal kapcsolatban a visegrádi négyek között sincs egyetértés, a lengyelek és a magyarok másképp vélekednek arról, hogy együtt lehet-e működni velük. – Én a szankciókra szavaztam, mert ez volt a legjobb módja annak, hogy jelezzük, Oroszország átlépte a vörös vonalat a Krímben – jelentette ki a bolgár miniszterelnök, aki szerint csupán ennyi a szankciók értéke.

– Nincs lojálisabb és elkötelezettebb tagállama az Európai Uniónak Bulgáriánál – folytatta Bojko Boriszov. Állítása szerint annak ellenére szavazták meg az oroszokkal szembeni szankciókat – és azok újabb meghosszabbítását –, hogy súlyos gazdasági károkat okoznak Bulgáriának. A miniszterelnök leszögezte, három fontos infrastrukturális projektet buktak el az intézkedések miatt: 2012-ben leállították a Belene atomerőmű építését, nem épült meg egy gázerőmű, ahogy a Déli Áramlat csővezeték sem.

Bár Bulgária már január 1-jén átvette az Európai Unió Tanácsa soros elnöki posztját, a hivatalos megnyitót csak csütörtök este tartották a szófiai nemzeti színházban. A délutáni, esti órákban kilenc tüntetés volt a belvárosban, amelyeken ezrek vettek részt annak ellenére, hogy a bolgár kormány figyelmeztette a megnyitóra Szófiába érkezőket, hogy a levegő rossz minősége miatt ajánlatos maszkot húzni.

Egy kisebb botrány is megzavarta az eseményeket. A soros elnökségért felelős miniszter, Liljana Pavlova munkareggelijén szóba került egy a rendezvénysorozat nevére hajazó, kormánykritikus weboldal, a Bulgarianpresidency.eu. – Meg sem akarom nevezni a honlapot, amely nem a kormány hivatalos álláspontját közli, hanem az ország ellen dolgozik. A média szabadsága nem azt jelenti, hogy teret kell engednünk a gyűlöletbeszédnek és az álhíreknek – mondta Pavlova a portálról, amelyet egy belga–bolgár újságíró, az Euractiv szerkesztője, Georgi Gotev készít. Bulgária egyébként nem áll túl jól a sajtószabadsággal kapcsolatos rangsorokban, a Riporterek Határok Nélkül 2017-es listáján a 109. lett. Összehasonlításul: Magyarország a 71. volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.