Elbukhat Babis fülkeforradalma

Bizonytalanná vált a cseh oligarcha-kormányfő helyzete, ugyanis nem kapta meg kormányprogramjához a prágai alsóháztól a támogatást.

Kuthi Áron
2018. 01. 10. 19:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hirtelen bizonytalanná vált a cseh milliárdos oligarcha-kormányfő, Andrej Babis helyzete, ugyanis nem kapta meg kormányprogramjához a prágai alsóháztól a titkon remélt támogatást. Ráadásul az új cseh kormányfő ultimátumszerű ajánlatot kapott az államfőtől, ideológiai szövetségesétől is. Ezért Babis meglebegtette, hogy január 17-én lemond, ha nem sikerül többségi kormányt alakítania, megnyitva így az utat egy előre hozott választáshoz. A fejlemények felvetik a kérdést, rendszerkritikus pártjával Babisnak sikerült-e valóban átírnia a cseh politikát, felülírva a politikai berendezkedést, vagy még egy esélyt kaptak a hagyományos pártok a bizalom visszaszerzésére.

Tovább bonyolítja a cseh belpolitikát, egyben már a jövő héten hosszú árnyékok vetülhetnek Babisékra, hiszen Milos Zeman államfőnek lejár a mandátuma, a közvetlen elnökválasztást pénteken és szombaton tartják. Babis pártjának, az elitellenes, uniókritikus ANO-nak csak 78 képviselője van az alsóházban, a biztos kormányzáshoz legalább 101 képviselőt kellene összegyűjtenie, erre kérte őt Zeman is. Csak annyiban nyugtatta meg Babist, hogy kijelentette, másodszor is fel fogja kérni kormányalakításra.

Ezt a Babis érdekeltségébe tartozó Mladá Fronta Dnes napilap máris árulásnak vette, és vezető cikkben taglalta a „pálfordulást”. A lap szerint ugyanakkor Zemannak a látszat ellenére nem ment el az esze, tudja, hogy egy többségi kormánnyal ő is biztonságban lehet. Így nagyon is elképzelhető, hogy egyes pártokat mégis meg lehet nyerni, hogy legalább kívülről támogassák az ANO-kormányt. A kormányalakítást egyébként mindvégig torpedózta a konzervatív ellenzéki Polgári Demokrata Párt, élükön a fontos pozíciót viselő Petr Fialával, aki az alsóház elnökeként eddig is azon mesterkedett, hogyan lehet bizalmatlansági indítványt terjeszteni a képviselők elé. 

A szlovák születésű Babis elgondolása választott hazája kormányzásáról egyébként nem sokat változott pártja győzelme óta: az uniós menekültpolitika elutasítása, erős uniókritika, erős V4-es együttműködés. Ez utóbbiról első külföldre vezető útján is meg lehetett győződni. Pozsonyban Robert Fico szlovák kormányfővel együtt múlt héten megállapította, a hazánk, Lengyelország és Csehország ellen kvótaügyben indult kötelezettségszegési eljárásban a V4-ek szolidaritást fognak mutatni egymás iránt, és kiállnak amellett a meggyőződésük mellett, hogy csak konszenzusos döntésekkel lehet az uniót kormányozni, nem szabad átnyúlni a kis tagállamok feje felett. 

Így Babis jövője nincs kikövezve. Fő harcostársának, Milos Zeman államfőnek lejár a mandátuma, a közvetlen elnökválasztást pénteken és szombaton tartják. Kedvezőtlen eredmény esetén már jövő héten hosszú árnyékok vetülhetnek a kormányra, ugyanis van olyan számítás, amely alapján Zemannak nem sikerül az újrázás. A Kantar TNS felmérése azt mutatja, hogy míg az első fordulóban 42,5 százaléknyi szavazó bizalmát bírja, a másodikban Jiri Drahos hívei felülkerekednek, ha nemcsak a rá biztosan szavazók, hanem az őt nem elutasítók is rá szavaznak. Az biztos, hogy a patrióta, eurokritikus, bevándorlásellenes szlogeneken kívül most semmi mással nem lehet hatni a cseh választókra. Ezt igazolják Zeman gyakorta botrányosra sikeredett kijelentései Brüsszelről, migrációról. De akinek a veterán politikus alpári stílusából elege van, könnyűszerrel átsorolhat Drahos mögé, aki meglátva az idők jeleit „Együtt a szabad és biztonságos országért” szólammal kampányolt. Ugyanúgy elutasítja a kötelező kvótákat, mint Zeman vagy Orbán Viktor, de lendületesebb álláspontot képvisel az oktatás, az innováció területén, mint hivatalban lévő vetélytársa.

Elmaradt bizalmi szavazás

A szerdai parlamenti ülés egyetlen napirendi pontja az Andrej Babis vezette kabinet programnyilatkozata és a kormányról szóló bizalmi szavazás volt. Az ülést azonban szerda este megszakították, és a szavazást jövő keddre halasztották.

A váratlan fejlemény közvetlen előzménye, hogy a vacsoraszünetben összeült mandátumvizsgáló bizottság nem tudott megegyezni arról, meghallgassák-e Jirí Komárek volt rendőrnyomozót Andrej Babis mentelmi jogának felfüggesztése ügyében. A rendőrség azért kérte Babis és az ANO első alelnöke, Jaroslav Faltynek mentelmi jogának felfüggesztését, mert büntetőjogi eljárást indított ellenük a Gólyafészek szabadidőközpont építésekor az európai uniós támogatással történt állítólagos visszaélés miatt. A volt rendőrnyomozó meghallgatását a mandátumvizsgáló bizottságban az ANO, a Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD), illetve Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának képviselői kérték. Szerintük a volt rendőr olyan információkkal rendelkezik, amelyek bizonyíthatnák, hogy a Babis elleni Gólyafészek-ügy bizonyos körök által meg volt szervezve. Az ellenzék ellenezte Jirí Komárek meghallgatását, és azzal érvelt, hogy volt rendőr hiteltelen, és egyszer már elítélték hamis tanúzás miatt.

Miután a mandátumvizsgáló bizottság ellenzéki tagjai további egy órás tárgyalási időt követeltek, a képviselőház plénuma a Polgári Demokratikus Párt javaslatára keddig megszakította az ülést. Az ülés megszakítása ellen csak a kommunista párt képviselői szavaztak.

Az ülést azért kellett a jövő hétre halasztani, mert a szabályok szerint csütörtökön az interpellációk vannak a képviselőház napirendjén, míg péntek azért nem jó, mert kezdődik az államfőválasztás. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.