Így védekezz iskolai lövöldözés esetén!

Szimulációs programon gyakorolhatnak az amerikai tanárok és diákok, hogy mit tegyenek, ha egy ámokfutó kezd lövöldözni.

2018. 01. 06. 5:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajátos „megoldást” találtak ki az Egyesült Államokban az iskolai lövöldözések kezelésére: a hadsereg és a belbiztonsági minisztérium közösen egy számítógépes szimulációs programot fejleszt, amin a tanárok, diákok gyakorolhatják, mit tennének egy éles helyzetben. Effajta programok nem ismeretlenek a katonák között, akik például taktikai feladatokat, különböző harci forgatókönyveket gyakorolhatnak a virtuális térben, és ennek mintájára már a rendőrség és a tűzoltóság is használ szimulátorokat.

A készítők alapelve, hogy minél nagyobb tapasztalata van valakinek egy ilyen helyzetben, annál nagyobb az esélye a túlélésre. Ám mivel itt tanárokról, diákokról van szó, akiknek sajnos valósággá vált, hogy akár golyók is röpködhetnek a fejük körül, „kiképzésüket” nem a gyakorlótéren, hanem a szimulációs programmal végeznék. A programban több „karakter” közül is választhat a felhasználó, lehet például a tanár, akinek gondoskodnia kell a diákok biztonságáról, de akár a „rossz fiú”, a lövöldöző is. Sőt, még arra is ügyeltek, hogy ahogyan a valóságban, úgy a támadó lehet gyermek és felnőtt is, hiszen ettől függően más lehet az ember reakciója. A szimuláció próbálja lemodellezni az életet, a tanár például számos opció közül választhat: vajon mikor cselekszik helyesen, ha menekülőre fogja, vagy ha bezárkózik? És mi van, ha az egyik gyerek nem engedelmeskedik?

A program készítői a való életből, korábbi iskolai lövöldözések rekonstrukciójából próbálták felépíteni saját világukat. Ebben segítségükre volt a Sandy Hook általános iskolában 2012-ben történt, 28 halálos áldozatot követelő mészárlás egyik áldozatának anyja, aki lépésről lépésre idézte fel a tragikus napot.

A program 2018 tavaszán jelenhet meg és 5,6 millió dollárjába kerül az adófizetőknek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.