Japán már az új koreai háborúra készül

Tervet dolgoznak ki állampolgáraik kimenekítésére Dél-Koreából.

MN
2018. 01. 16. 6:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elképzelés szerint egy olyan esetben, ha nem lehet a repülőtereket használni, akkor a kimenekítendő embereket a szárazföldön a Dél-Korea déli részén fekvő Puszan városába szállítanák. Onnan az 50 kilométerre fekvő japán Cusima szigetére vinnék őket gyorsan amerikai és japán hadihajókkal. Az evakuáltakat gyűjtőhelyen helyeznék el egy-két napig, majd hajókkal a japán Kjúsú szigetére vinnék tovább őket – írja az MTI.

A tokiói hatóságok hangsúlyozták, hogy készek segítséget nyújtani amerikai állampolgárok kimenekítéséhez is. A japán kormány jelenleg tanulmányozza, miképpen lehet az embereket elhelyezni nagy számban Cusimán. A terv kivitelezésében gondot okoz a dél-koreai hatóságoknak az a magatartása, hogy kedvezőtlenül fogadják japán hadihajók érkezését az ország kikötőibe. Az idézett japán kormányforrások szerint azonban Szöul szemet hunyhat akkor, ha a japánok az amerikai haditengerészettel vállvetve működnek.

Dél-Koreában jelenleg 60 ezer japán és 200 ezer amerikai állampolgár tartózkodik.

A Koreai-félszigeten a helyzet tavaly vált különösen súlyossá azután, hogy Észak-Korea különböző rakétatípusokkal hajtott végre kísérleteket, és nukleáris robbantást hajtott végre, egyes szakértők szerint hidrogénbombával.

Az Egyesült Államok és térségbeli szövetségesei – Dél-Korea és Japán – a hadgyakorlatok számának növelésével válaszolt. Kim Dzsongun észak-koreai vezető ugyanakkor újévi üzenetében a Washingtonnak címzett fenyegetések mellett kiállt a Korea-közi párbeszéd, valamint a februári phjongcshangi téli olimpián való részvétel mellett.

A két Korea január 9-án kezdte meg a hivatalos tárgyalásokat a téli olimpián való észak-koreai részvételről és a két ország közötti feszültség csökkentéséről. Abban állapodtak meg, hogy Phenjan a sportolók mellett magas rangú tisztségviselőket, szurkolókat, előadóművészeket, bemutatót tartó harcművészeket és újságírókat is küld az olimpiára. A megbeszélésen a dél-koreai fél kezdeményezte, hogy a két ország sportolói közösen vonuljanak fel a téli olimpia nyitó- és záróünnepségén. Szöul szerint Észak-Korea „kedvezően reagált” az ajánlatra, de hivatalos választ még nem adott. Szöuli illetékesek szerint a két fél egyre közelebb van a megegyezéshez. Szöul emellett azt is javasolta, hogy közös női hokiválogatottal induljanak az olimpián.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.