Téli olimpia: közeledés Észak- és Dél-Korea között

Szöul beleegyezett abba, hogy tárgyaljon Phenjannal az előadóművészek részvételéről.

MTI
2018. 01. 13. 15:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárgyalásokat hétfőn tartják meg az 1953-as fegyverszüneti egyezmény által kijelölt demarkációs vonalon fekvő Panmindzsonban, a település észak-koreai oldalán lévő egyik épületben.

A tárgyalásokat Észak-Korea kezdeményezte szombaton, és a dél-koreai országegyesítési minisztérium néhány órával később közölte, hogy elfogadja a javaslatot. A tárca szerint Phenjan azt javasolta, hogy négy művészeti vezetőt, köztük egy volt karmestert küld a tárgyalásokra, illetve tagja lesz küldöttségnek Hjon Szongvol, a Moranbong nevű lányzenekar vezetője, aki állítólag korábban Kim Dzsongun észak-koreai vezetőnek volt a barátnője. Hírek szerint maga Kim alapította a zenekart, amely repertoárjában vegyíti az észak-koreai propagandadalokat a nyugati popzenével.

Szöul hasonlóképpen négy szakembert küld a tárgyalásokra.

A Yonhap szerint nem kizárt, hogy a tárgyalásokon szó lesz a két ország előadóművészeinek közös fellépéséről az olimpián. Hjon részvétele miatt olyan találgatások is lábra kaptak, hogy zenekárának lesz alkalma első ízben fellépni Dél-Koreában.

A minisztérium egyben arra kérte Phenjant, hogy mihamarabb válaszoljon arra a javaslatára, amely szerint tartanának külön még egy megbeszélést Észak-Korea részvételéről az olimpián.

A két Korea január 9-án kezdte meg a hivatalos tárgyalásokat a téli olimpián való észak-koreai részvételről és a két ország közötti feszültség csökkentéséről. Abban állapodtak meg, hogy Phenjan a sportolók mellett magas rangú tisztségviselőket, szurkolókat, előadóművészeket, bemutatót tartó harcművészeket és újságírókat is küld az olimpiára. A megbeszélésen a dél-koreai fél kezdeményezte, hogy a két ország sportolói közösen vonuljanak fel a téli olimpia nyitó- és záróünnepségén. Szöul szerint Észak-Korea „kedvezően reagált” az ajánlatra, de hivatalos választ még nem adott. Szöuli illetékesek szerint a két fél egyre közelebb van a megegyezéshez.

Szöul emellett azt is javasolta, hogy közös női hokiválogatottal induljanak az olimpián.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.