Kitörhet egy izraeli–iráni háború

Izrael amerikai hátszelű beavatkozása súlyosbíthatja az iráni tüntetésekben kialakult helyzetet.

MN
2018. 01. 03. 10:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyre súlyosbodó iráni megmozdulások okait többféleképpen lehet láttatni. A nyugati szemlélet rezsimellenes felkelésről beszél, ám a tüntetések inkább szociális indíttatásúak – hívja fel a figyelmet a Privátbankár.hu cikke. A régióban súlyosbíthatja a kialakult helyzetet az, hogy az amerikai titkosszolgálatok zöld lámpát adhattak Izraelnek ahhoz, hogy merényletet hajtsanak végre egy vezető iráni tábornok ellen – jegyzi meg az izraeli sajtó. Az ilyen jellegű merényletek azonban háborús cselekménynek minősülhetnek. Kászim Szulejmáni tábornokról van szó, aki az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz különleges egység parancsnoka. Ő volt az, aki meggyőzte 2015-ben Putyin elnököt, avatkozzon be a szír polgárháborúba.

Izrael három éve majdnem kivégezte Damaszkusz mellett Szulejmánit, ám az Obama-kormány ezt nem támogatta. Izrael nem mellesleg preferálja a külföldön végrehajtandó merényleteket, ilyen volt 2008-ban az az eset is, amikor Aszad személyes tanácsadóját, egy fontos szír tábornokot végeztek ki, miközben családja körében vacsorázott Tartuszban, a szír tengerparti villájában.

Az utóbbi napok iráni kormányellenes tüntetéseinek kiváltó okai a korrupció, az áremelések, továbbá a társadalmi egyenlőtlenségek kiéleződése, a teheráni megszorító politika következtében előálló munkanélküliség és a szíriai polgárháborúban elszórt pénz. A 2009 óta páratlan mértékű tiltakozásban már legalább huszonketten meghaltak.

A mostani megmozdulások emlékeztetnek az 1991–1992-es állapotokra, amikor is 46 százalékos volt az infláció.

Az amerikai elnök újévi Twitter-üzenetében azt írta: Irán kudarcot kudarcra halmoz annak ellenére, hogy meg tudott állapodni nukleáris programjáról a nagyhatalmakkal – köztük a Barack Obama vezette Egyesült Államokkal. – A nagyszerű iráni népet évek óta elnyomják. Ez a nép hiányt szenved élelemből, és vágyik a szabadságra. Az iráni népet emberi jogaival együtt vagyonától is megfosztják – jegyezte meg Trump.

 

 

 

 

 

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.