Kölcsönösen megbünteti egymás halászait Horvátország és Szlovénia

A két ország több mint tizenöt éve vitatkozik a Pirani-öbölben húzódó határvonal miatt.

MTI
2018. 01. 29. 18:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A horvát rendőrség tizenegy fizetési felszólítást küldött a szlovén halászoknak a Pirani-öbölben húzódó határvonal megsértéséért – közölte Marija Pejcinovic Buric horvát külügyminiszter hétfőn Zágrábban. Korábban a szlovén hatóságok horvát halászokra szabtak ki büntetést ugyanezért.

A horvát külügyminiszter sajtóértekezletén sajnálatának adott hangot amiatt, hogy Ljubljana megszegte az incidensek elkerülésére vonatkozó megállapodást. „Horvátország emiatt és hogy megvédje saját területét, kénytelen volt hasonló intézkedéseket bevezetni” – tette hozzá.

Szlovénia december 30-án megkezdte a hágai döntőbíróság határozatának végrehajtását azokon a részeken, amelyek a tengeri határvonalra vonatkoznak. Tette ezt annak ellenére, hogy Horvátország nem tekinti magára nézve kötelező érvényűnek a döntést, és nem kíván eleget tenni az abban foglaltaknak. A szlovén rendőrség a múlt hét végén több fizetési felszólítást is küldött horvát halászoknak, amiért azok szerinte illegális határsértést követtek el, és tilosban halásztak. Zágráb akkor diplomáciai úton tiltakozott a szlovén lépés ellen.

Karl Erjavec szlovén külügyminiszter hétfőn abszurdnak nevezte a horvát tiltakozó jegyzéket. A horvát fizetési felszólítással kapcsolatban pedig elmondta: Zágrábnak nincs jogi alapja ahhoz, hogy büntetést szabjon ki szlovén halászokra szlovén vizeken.

„A tengeri határvonalat most először a döntőbíróság határozta meg, korábban nem létezett” – emelte ki.

Horvátország és Szlovénia 2009-ben fordult nemzetközi döntőbírósághoz a határvita miatt. Zágráb azonban 2015-ben egyoldalúan kihátrált a döntőbírósági rendezésből, miután a horvát sajtóban olyan lehallgatási felvételek leiratai jelentek meg, amelyek arra utaltak, hogy a szlovén fél a bíróság szlovén tagján keresztül Ljubljana számára kedvező döntést lobbizott ki. A hágai nemzetközi döntőbíróság a Pirani-öböl jelentős részét Szlovéniának ítélte, ezzel Ljubljana kijáratot kapott a nemzetközi vizekre, más vitatott területeket viszont horvát fennhatóság alá rendelt, például a Szamobori-hegység Sveta Gera nevű csúcsát, valamint az isztriai határ melletti Skodelin, Buzini és Mlini-Skriljei településeket. Zágráb azonban továbbra is elutasítja a nemzetközi testület határozatát, és úgy tartja, hogy a tengeri határ az öböl felénél húzódik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.