Macron a berlini nagykoalíciónak drukkol

Párizs a hagyományos német–francia-tengely mentén újítaná meg az EU-t. A francia elnök ezért lobbizott Schulznál is.

Techet Péter
2018. 01. 19. 20:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rövid látogatásra „ugrott be” Angela Merkel német kancellár Párizsban Emmanuel Macron francia elnökhöz pénteken. A találkozóval Macron főként Merkel belpolitikai helyzetét akarta erősíteni. A német szociáldemokraták (SPD) ugyanis szombaton döntenek arról, hogy belemennek-e egy újabb nagykoalícióba Merkelékkel, és az ellentábor nagyon erős. A két politikus találkozója ezért is volt üzenetértékű. A francia elnök már eddig is többször győzködte az SPD-t arról, hogy ne vonuljon ellenzékbe.

Macron célja, hogy az Európai Uniót a hagyományos német–francia-tengely mentén újítsák meg. A francia–német kiegyezést egykoron rögzítő Élysée-szerződés közelgő 55. évfordulóját is felhasználta volna a német–francia együttműködés újrafogalmazására.

Egy új Élysée-szerződésre azonban jelenleg nincs ideje a német politikának.

Mindazonáltal hétfőn a német parlament ünnepi nyilatkozatban fog kiállni a német–francia alapokon megerősítendő Európai Unió mellett. Eddig egyedül a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) párt jelezte, hogy nem fogja megszavazni a szöveget. Macron azt se tartaná kizártnak, hogy a további európai integrációban, amelynek a politikai és a szociális területeket kellene érintenie, nem minden jelenlegi EU-tagállam vehetne részt. A francia politikában Valéry Giscard d’Estaing egykori konzervatív államfő 2014-es könyve kapcsán jelen van a vélemény:

a kelet-európai tagállamok felvétele elhamarkodott volt. Berlin ezzel szemben mindig is támogatta az egykori posztkommunista térség felvételét.

Mindazonáltal a menekültkérdésben a kelet-európai visegrádi államok éppen Berlinnel kerültek leginkább szembe. A visegrádiak lázongása mellett a brexit is gyengítette a német pozíciókat: London korábban Berlin szövetségese volt, amikor a túlzott integráció fékezéséről volt szó. Macron most ezért abban bízhat, hogy Berlin végül ismét a német–francia-tengelyre helyezi át az EU súlypontját.

Macron a szeptemberi német választásokon egyértelműen Martin Schulz szociáldemokrata (SPD) jelöltnek drukkolt,

a kampányban szokatlan módon az Élysée-palotában is fogadta. A választási eredmény aztán nagyon megijesztette. Főleg a liberális Szabad Demokrata Párttól (FDP) tartott, amely elutasít mindenféle további föderációt. „Ha az FDP kormányra kerül, nekem végem” – mondta akkoriban Macron a Le Monde napilap információi szerint. Végül az FDP nem akart kormányra kerülni.

A most körvonalazódó német nagykoalíció, amiben az SPD kapná megint a külügyet és az EU-politikát, a legoptimálisabb opció így a lehetőségek közül Macron számára.

Schulz egyenesen már Európai Egyesült Államokról is beszél a lehetőségek között, noha ezt egyelőre csak a németek harminc és a franciák huszonnyolc százaléka támogatná.

Az SPD-nek a keresztény uniópártokkal (CDU/CSU) tárgyalva egyelőre annyit sikerült csupán elérnie, hogy ha lesz új kormány, Berlin a jelenleginél is többet fog befizetni a közös EU-kasszába. A bajor keresztényszociálisok (CSU) eközben viszont a nemzetállami szuverenitás erősítéséhez kötik a koalíció támogatását. Az euróövezet adósságátcsoportosítása kapcsán a CDU/CSU egésze távol áll Macrontól. A francia elnök már az euróválság idején, akkor még miniszterként igent mondott volna a tagállami adósságok átvállalására vagy az eurókötvényekre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.