Már hivatalos: koalíciós kormány alakulhat Németországban

A megbeszélések utolsó fordulója több mint 24 órán keresztül tartott.

MN
2018. 01. 12. 13:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megbeszélések több mint 24 órán keresztül tartó, utolsó fordulója után a Kereszténydemokrata Unió (CDU), a Keresztényszociális Unió (CSU) és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) küldöttsége egyaránt egyhangúlag döntött arról, hogy pártja illetékes testületeinek a hivatalos koalíciós tárgyalások elkezdését javasolja – jelentette be az MTI tudósítása szerint Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke, Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CSU elnöke és Martin Schulz, az SPD elnöke.

Mindhárman kiemelték, hogy elégedettek az egyeztetés eredményével. Horst Seehofer elmondta, hogy akár már húsvét előtt is megalakulhat a következő szövetségi kormány, amelynek révén „négy nagyon jó év” következik Németországban.

Angela Merkel megjegyezte: az előzetes egyeztetés annyira alapos és mélyreható volt, hogy a hivatalos koalíciós tárgyalás viszonylag könnyű lehet. Hangsúlyozta, hogy a megállapodásért mindhárom fél nagy erőfeszítéseket tett, „mindenki átlépett a saját árnyékán”.

Hozzátette, hogy a megállapodást rögzítő dokumentum megmutatja: a CDU, a CSU és az SPD „komolyan dolgozik azért, hogy ebben a törvényhozási ciklusban lerakjuk az alapokat ahhoz, hogy 10 és 15 év múlva is jól élhessünk Németországban”.

A CDU-nál és a CSU-nál formalitás a koalíciós tárgyalás elkezdéséről szóló döntés; a szondázásnak is nevezett előzetes egyeztetést lefolytató küldöttség javaslatot tesz az adott párt vezetőtestületének, amely hivatalosan döntést hoz arról, hogy tárgyalást kezd a másik két párttal egy újabb kormány megalakításáról. Az SPD-nél viszont a nagykoalícióval szembeni ellenállás miatt várhatóan nehéz belső vitában kell kiérlelni a döntést.

A szociáldemokraták vezetőinek rendkívüli pártkongresszuson január 21-én meg kell szerezniük a több száz küldött többségének támogatását ahhoz, hogy elkezdhessék a koalíciós tárgyalást. Ha sikerrel járnak, és egy koalíciós szerződést is sikerül kidolgozni, a 450 ezres tagságú SPD pártszavazással, a párttagok voksai alapján dönt arról, hogy ismét koalícióra lép-e a CDU/CSU-val.

Angela Merkel és Horst Seehofer mindehhez sok sikert kívánt Martin Schulznak, aki kiemelte, bízik abban, hogy sikerül a kongresszusi küldötteket és a párt tagságát megnyerni a nagykoalíció megújításához. Megjegyezte: a siker lehetőségét jelző mutatóként, „egy kis indikátorként” lehet értelmezni azt a tényt, hogy a párt valamennyi irányzatát reprezentáló tárgyalódelegáció az előzetes egyeztetés végén egyhangúlag szavazott amellett, hogy megkezdjék a koalíciós tárgyalásokat.

A szondázás eredményét összefoglaló, 28 oldalas dokumentumból Angela Merkel elsősorban azt emelte ki, a következő kormánynak küzdenie kell azért, hogy Németország lépést tartson a digitális átalakulással. Mint mondta, fel kell építeni a „gigabittársadalmat”, mert „a digitalizáció mindent megváltoztat”, és „a világ nem vár Németországra”. Ezért a többi között gondoskodni kell arról, hogy az állam legyen gyorsabb és hatékonyabb. Gondoskodni kell a biztonság megőrzéséről is, ehhez egyebek mellett elhatározták, hogy 15 ezer fővel növelik a rendőrség létszámát. Hozzátette: az új kormány az Európai Unió megújításának kormánya, egy „új kezdet” kormánya is lesz, és az EU-politikában szorosan együttműködik Franciaországgal.

Az egyeztetés végeztével nyilvánosságra hozott dokumentumban majdnem oldalanként, összesen 25-ször szerepel a digitális kifejezés vagy annak valamely változata, egyebek mellett azzal kapcsolatban, hogy 2025-re a hazai össztermék (GDP) 3,5 százalékának megfelelő szintre kell emelni a kutatás-fejlesztésre fordított forrásokat. Állást foglaltak amellett is, hogy éppen a digitális átalakulás miatt van szükség a gazdasági társaságok társadalmi felelősségvállalására és a megtermelt javak méltányos elosztásán alapuló szociális piacgazdaság „reneszánszára”.

A dokumentum leghosszabb, első fejezete az EU-ról szól, és az új kezdet ígérete mellett elsősorban az áll benne, hogy a három párt „a demokrácia és a szolidaritás Európája”, valamint „a versenyképesség és a beruházások Európája” mellett áll ki.

Az egyeztetések egyik leginkább vitatott témája a migráció volt. Kiemelték: „fellépünk a közös európai menekültügyi rendszerért”, amelynek része „a méltányos elosztási mechanizmus a védelemre szorulók számára”. Hozzátették, hogy támogatják a menekültek elosztásáról szóló EU-s döntéseket.

Hangsúlyozták: folytatni kell az erőfeszítéseket a Németországba és Európába irányuló migrációnak a társadalom befogadó, integrációs képességének megfelelő „irányításáért és korlátozásáért”, hogy ne alakuljon ki ismét „olyan helyzet, mint 2015-ben”.

Ezért törekedni kell arra, hogy a menekültügyi rendszer során befogadott emberek száma az évi 180–220 ezer közötti sávban maradjon, és ezen belül legfeljebb havonta 1000 fő érkezzék Németországba a családegyesítés révén – áll a dokumentumban.

Német sajtóértesülések már korábban arról szóltak, hogy több mint 24 óra után megszületett a várt áttörés, vagyis megegyeztek a kormányzati együttműködés legfontosabb feltételeiről.

Németországnak több mint három hónapja, a szeptember 24-i választások óta nincs új, a parlament által megerősített kormánya, mivel dugába dőltek az úgynevezett Jamaica-koalícióról folytatott tárgyalások (Angela Merkel pártja, a CDU a liberális FDP-vel és a Zöldekkel próbált kormányt alakítani). Az SPD sokáig vonakodott megkezdeni az egyeztetéseket az újabb nagykoalícióról.

Miután a választásokon történelmi mélypontra süllyedt a támogatottsága, Martin Schulz listavezető bejelentette, hogy ellenzékbe vonulnak. Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök és a pártvezetés egyes tagjainak unszolására végül mégis belementek a tárgyalásokba. A megállapodást, ha megszületik, még az SPD kongresszusának is jóvá kell hagynia.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.