Már egyáltalán nem ciki Erdogan Merkeléknek

Berlin és Ankara újra meg akarja erősíteni a két ország közötti együttműködést – értett egyet a német és török külügyminiszter.

MTI
2018. 01. 06. 13:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Javasolni fogják a gazdasági minisztereknek, hogy hosszú szünet után ismét hívják össze a közös német–török gazdasági bizottságot – mondta Sigmar Gabriel német külügyminiszter a török kollégájával, Mevlüt Cavusogluval tartott tárgyalásai után tartott sajtóértekezleten. A két külügyminisztérium közötti stratégiai párbeszéd fonalát is újra fel akarják venni – tette hozzá.

Gabriel szombat délelőtt goslari házában fogadta török hivatali kollégáját. Megerősítette, hogy a négyszemközti tárgyaláson érintették Deniz Yücel német újságíró, a Die Welt című lap ankarai tudósítójának ügyét is. Yücelt már csaknem egy éve vádemelés nélkül előzetes letartóztatásban tartják Törökországban.

Fegyverexport

A német külügyminiszter mindamellett cáfolta, hogy Yücel ügyétől tennék függővé a Törökországba irányuló német fegyverexport újraindítását. „Nem kapcsoltam össze a két dolgot” – hangsúlyozta. Hozzátette, szeretné, ha a német kormány a következő napokban megvitatná, engedélyezi-e aknák ellen védő felszerelés szállítását azoknak a török katonáknak, akik az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen harcolnak.

Cavusoglu barátjának nevezte Gabrielt, megjegyezve, hogy azért vannak problémák, sőt feszültségek és eszkalációk is a két ország viszonyában. De ők két „büszke” és külső nyomásnak engedni nem hajlandó ország külügyminiszterei – nyomatékosította.

A találkozó alatt török kormánypárti és ellenzéki tüntetők – jobbára Németországban élő törökök – demonstráltak Gabriel háza előtt. Előbbiek Cavusoglut éltették, utóbbiak az összes törökországi politikai fogoly szabadon bocsátását követelték.

Rendeznék

Cavusoglu, aki novemberben a törökországi Antalyában fogadta Gabrielt, a mostani viszontlátogatás előtt német lapokban megjelent hosszabb cikkben tett javaslatot a megromlott kétoldalú kapcsolatok rendezésére. Egyebek között azt írta, hogy különösen a biztonságpolitikában, a kereskedelem és a befektetések, beruházások területén, az energiapolitikában és a Törökország körüli térség egészét érintő politikában kell fejleszteni az együttműködést.

A német–török viszony a 2016 nyarán történt törökországi puccskísérlet óta folyamatosan romlik, a kapcsolatot konfliktusok egyre hosszabb sora terheli. Bár az utóbbi hetekben Törökországban két német – egy emberi jogi aktivista és egy újságíró – visszanyerte szabadságát, még így is hét német állampolgárt tartanak fogva a török hatóságok politikai okokból, köztük Deniz Yücelt, akit súlyos vádakkal, köztük azzal vádolnak, hogy akkreditáció nélkül dolgozott Törökországban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.