Martin Schulz ismét az EU-politika motorjává tenné Németországot

Az SPD az utóbbi hetekben felkarolta a szövetségi berendezkedésű EU gondolatát.

MTI
2018. 01. 08. 14:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Martin Schulz hangsúlyozta: egészen biztos, hogy az EU jövője lesz az egyik „nagy téma” a következő német kormány számára, akármilyen összetételű is legyen.

Az SPD, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) ötnaposra tervezett egyeztetésének hétfői fordulóján az EU-politikáról a legfelső szinten tárgyalnak, a szociáldemokratáktól Martin Schulz, a CDU-tól Angela Merkel pártelnök-kancellár, a CSU-tól Horst Seehofer pártelnök, bajor miniszterelnök próbálja feltérképezni, hogy miként lehet összehangolni az elképzeléseket.

Az SPD az utóbbi hetekben felkarolta a szövetségi berendezkedésű EU gondolatát, Martin Schulz meghirdette, hogy 2025-re fel kell építeni az európai egyesült államokat. A másik oldalon a CSU áll, amely a szuverenitásuk minél nagyobb részét megőrző nemzetállamok együttműködéseként képzeli el az EU jövőjét.

A szociáldemokraták vezetője a megbeszélés előtt tett nyilatkozatában kiemelte: reméli, hogy pártelnök társaival a Németország aktív EU-s szerepvállalása felé mutató eredményekre jutnak. Az EU-s integráció motorjaként működő Németország „közös cél, legalábbis remélem, de bizakodó vagyok” – mondta Martin Schulz.

A tavaly szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választások utáni 104. napon, vasárnap kezdődött egyeztetésről nem szivárogtak ki részletek. A pártok egyaránt 13 fős küldöttségének tagjai tartották magukat ahhoz a megállapodáshoz, hogy az előző kormányalakítási próbálkozáshoz, az úgynevezett Jamaica-koalícióról folytatott tárgyalások idején követett gyakorlattal ellentétben nem adnak ki a sajtónak és nem jelentetnek meg közösségi portálokon belső dokumentumokat, és nem kommentálják bejegyzésekben, lapinterjúkban vagy televízió-műsorokban a tárgyalások állását.

Így a CDU székházába szervezett egyeztetésre érkező politikusok rendre szűkszavú nyilatkozatokat tettek, azt hangsúlyozták, hogy a tárgyalás konstruktív légkörben zajlik.

A csütörtökig tartó úgynevezett szondázó, puhatolózó tárgyalás után a pártok külön-külön döntenek arról, hogy érdemes-e hivatalos koalíciós tárgyalást kezdeni. Ha nem sikerül megállapodni a közös kormányzásról, kisebbségi kormányt alakíthat a tavaly szeptemberi Bundestag-választáson győztes CDU/CSU pártszövetség, vagy előre hozott választást tartanak.

A szociáldemokraták január 21-én rendkívüli kongresszuson döntenek majd arról, hogy továbblépjenek-e a hivatalos koalíciós tárgyalások szakaszába. Amennyiben sikerül kidolgozni egy koalíciós szerződést, a mintegy 450 ezres tagságú SPD pártszavazással, a tagság voksai alapján dönt arról, hogy ismét koalícióra lép-e a CDU/CSU-val.

Az új kormány így várhatóan húsvét körül alakulhat meg. Ez lenne a 2005–2009-es és a 2013–2017-es ciklus után a harmadik nagykoalíció Angela Merkel vezetésével és a negyedik Merkel-kormány.

A szeptemberi Bundestag-választás után a CDU/CSU a liberális Szabad Demokrata Párttal (FDP) és a Zöldekkel kezdett egyeztetést a közös kormányzásról. A pártok színei alapján Jamaica-koalíciónak nevezett kormány gondolata azért bukott el, mert az FDP november 20-án kivonult a tárgyalásokról. A liberálisok arra hivatkoztak, hogy a pártok elképzelései között nincs elég közös pont a közös kormányzáshoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.