Mégis mit akar ezzel az egésszel Kim Dzsongun?

Valóban békülne, vagy csak megosztja Washingtont és Szöult? És mi lesz így az atomfegyverekkel?

Ruzsbaczky Zoltán
2018. 01. 04. 18:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután Kim Dzsongun, a világ legkeményebb diktatúrájaként számon tartott Észak-Korea ura újévi beszédében kifejezetten békülékeny hangot ütött meg Dél-Koreával szemben, párhuzamosan pedig alig vett vissza harciasságából az Egyesült Államok felé, a legtöbb szakértő azt próbálja kitalálni, mit akar elérni ezzel a hangnemváltással. Mire a nagy fordulat? Tényleg északi csapdába szalad-e bele Szöul, ha elfogadja a kinyújtott kezet?

A közelgő dél-koreai rendezésű téli olimpia kifejezetten jó ürügyet ad a 2015-ben elvágott Korea-közi párbeszéd újraindításához. Mun Dzsein dél-koreai elnök Kim szavait kihasználva – melyben azt érezteti, hogy kész lehet a párbeszédre – rögtön kapva kapott az alkalmon, és most úgy tűnik, január 9-én a határzónában található Panmindzsonban akár össze is ülhet a két küldöttség, bár északról egyértelmű igen még nem érkezett. Kedvező előjel ugyanakkor, hogy Észak-Korea újraindította a saját oldalán is a két országot összekötő, de korábban részükről megszüntetett forródrótot. Noha az első beszélgetés (Dél: „Van jelentenivalójuk?” Észak: „Nincs, majd ha lesz, szólunk”) nem váltotta meg a világot, de fontos körülmény, hogy 2016 óta ez volt az első hasonló szóváltás.

Kim Dzsongun újévi beszédével rövid távon elérte, hogy minimális mértékben megossza az amerikaiakat és a dél-koreaiakat. Mert amíg Donald Trump háborús feszültséget keltve egyre csak emeli a tétet – legutóbb arról írt a Twitteren, hogy mennyivel nagyobb a nukleáris ereje –, addig a Korea-közi kapcsolatok javításával kampányoló Mun Dzseinnek jól jönne némi eredmény a békülést tekintve. 

Az Egyesült Államoknak azonban kár lenne aggódnia, hiszen ha el is indul jövő héten egy tárgyalási folyamat, az valódi eredményeket valószínűleg nem fog hozni. Északi részről a végső cél (ha beszélhetünk ilyenről) a szankciók feloldása, esetleg könnyítése, valamint az amerikai–dél-koreai hadgyakorlatok beszüntetése lenne – ebbe alighanem Dél-Korea akkor sem menne bele, ha mindez csak rajta múlna. A nemzetközi közösség és Dél-Korea nyilvánvalóan Észak-Korea nukleáris leszerelését próbálná elérni, ez viszont talán még az előzőeknél is valószínűtlenebb, hiszen Kim Dzsongun a nukleáris fegyverekre országa önállóságának garanciájaként tekint.

Meddig lehet akkor reálisan eljutni? Első körben talán odáig, hogy Észak-Korea delegációt küldjön a téli olimpiára – erre már mindkét oldalon tettek egyértelmű utalásokat. Ha kicsit merészebbek vagyunk, szóba jöhet még a humanitárius segélyek szélesítése, esetleg a háború és Korea kettéosztása miatt szétszakadt családok tagjai számára találkozók szervezése vagy közös gazdasági programok. Ismert, a keszongi ipari parkot, ahol déli cégek adtak munkát északiaknak, 2016 elején hagyták ott a déli vállalatok. Mun Dzsein elnök viszont már korábban jelezte, hogy szívesen újrakezdené a közös munkát. Phenjan számára mindez különösen annak fényében lehetne jó üzlet, hogy a legújabb nemzetközi szankciók értelmében a külföldön dolgozó észak-koreai munkásoknak két éven belül haza kell térniük. És mivel eddigi külföldi fizetésük jókora hányadát a kemény valutára éhező rezsim lefölözte éves szinten mintegy félmilliárd dollárra téve szert ezzel, a jól fizető keszongi üzlet újranyitása jól jöhetne az északi diktatúrának.

Dél-Koreának mindeközben figyelnie kell az Egyesült Államokra, teljesen nem tudja függetleníteni magát a szövetségestől, hiszen biztonsága nagyon nagy részt Washington katonai erejétől függ. Éppen ezért kockázatos belemennie olyan üzletbe, ami az amerikaiak neheztelését vonja maga után. 

Végső soron sok múlik azon, hogy a nemzetközi közösség és az Egyesült Államok elfogadja-e, hogy Észak-Koreában jelenleg Kimet megbuktatni rövid távon nem lehet. Az országon belül – már amennyire ezt az országon kívülről meg lehet ítélni – nem látszik olyan erő, ami elsöpörhetné a jelenlegi diktátor nagyapja által megalapított rendszert, egy esetleges háború pedig még atombomba bevetése nélkül is olyan hatalmas áldozatokkal járna, ami kétségessé teszi, hogy megérné-e komolyan megpiszkálni Észak-Koreát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.