Trump: Nekem nagyobb van, mint Kim Dzsongunnak!

Az amerikai elnök igyekszik nevetségessé tenni az észak-koreai diktátor indítógombját.

MTI
2018. 01. 03. 6:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nekem nagyobb gombom van, mint Kim Dzsongunnak” – tudatta kedden újabb Twitter-bejegyzésében Donald Trump amerikai elnök az észak-koreai vezető újévi köszöntőjére reagálva, amelyben ismét azt hangoztatta, hogy Észak-Korea mostanra képessé vált az Egyesült Államok területének bármely részére csapást mérni nukleáris fegyvereivel, s ezért Amerika soha többé nem lesz képes támadást indítani országa ellen.

Az elnök a szokásos stílusát használta: „ tájékoztatná valaki őt a kiszipolyozott és kiéheztetett rezsimjéből arról, hogy nekem is van nukleáris nyomógombom, de az enyém sokkal nagyobb és sokkal hatásosabb, mint az övé, és az én nyomógombom működik?”

North Korean Leader Kim Jong Un just stated that the “Nuclear Button is on his desk at all times.” Will someone from his depleted and food starved regime please inform him that I too have a Nuclear Button, but it is a much bigger & more powerful one than his, and my Button works!

Kim Dzsongun beszédében jelezte azt is, hogy országa szívesen részt venne februárban a Dél-Koreában megrendezendő téli olimpiai játékokon, és készen áll arra is, hogy párbeszédet kezdjen a két Korea közti feszültség enyhítéséről. Dél-Korea kedden válaszolt a phenjani nyitásra, és az általa javasolt katonai tárgyalások megkezdését szorgalmazta. A legfrissebb hír szerint pedig Kim Dzsongun utasítást adott arra, hogy közép-európai idő szerint szerda reggel 7 óra 30 perckor állítsák helyre a két Korea közötti kommunikációs forródrótot, amelyet Phenjan két éve megszüntetett, és amelyen most hivatalosan tárgyalnának Észak-Korea téli olimpiai részvételéről.

Az MTI washingtoni jelentése szerint a Trump-kormányzat eddig nem sokat mondott a két Korea közötti lehetséges párbeszédről, és az elnök kedd reggeli Twitter-bejegyzése sem szólt arról, hogy üdvözli-e a párbeszéd esetleges megkezdését. Trump egy előző, kedd reggeli mikroblogbejegyzésben mindössze arra tért ki, hogy szerinte Kim Dzsongun nyitása éppen a korábban elfogadott szankcióknak köszönhető.

„A szankciók és más nyomásgyakorlások kezdik kifejteni hatásukat Észak-Koreára” – fogalmazott, hozzátéve, „először fordul elő, hogy a rakétás ember tárgyalni akar Dél-Koreával”.

Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete kedden délután a világszervezet székházában újságíróknak arról beszélt, hogy Washington kész további szankciókra is abban az esetben, ha Phenjan újabb rakétakísérleteket hajtana végre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.