Öngyilkos merényletek Bagdadban: mégsem győzték le az Iszlám Államot?

Három napon belül három robbantást hajtottak végre. Hosszú út vezet még a stabil Irakig.

2018. 01. 15. 16:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kettős pokolgépes támadás rázta meg hétfő reggel Bagdadot. Előbb egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát az al-Tadzsaran téren, majd nem sokkal később a segítségre sietők között újabb terrorista robbantott ugyanott. A támadásban eddig legalább 38 ember halt meg, de félő, hogy az áldozatok száma tovább emelkedik, mert sokakat kritikus állapotban szállítottak kórházba. A tér forgalmas találkozópont, reggelente sokan gyűlnek itt össze, hogy munkát keressenek. A helyszínválasztásból és a módszerből – az áldozatmaximalizálás érdekében a terroristák bevett eszköze, hogy egy késleltetett támadást is végrehajtanak – úgy tűnik, a cél a lehető legnagyobb pusztítás volt. A merényletért még senki nem vállalta a felelősséget.

Három nap alatt ez már a harmadik merénylet volt az iraki fővárosban: vasárnap és szombaton ugyancsak többen meghaltak öngyilkos támadásokban, a felelősséget akkor sem vállalta senki. Irakban Haider al-Abadi miniszterelnök tavaly decemberben jelentette be, hogy legyőzték az Iszlám Államot. Bár arra számítani lehetett, hogy a terrorszervezet nem tűnt el véglegesen, és alvó sejtjei terrortámadásokkal, valamint gerillahadviseléssel folytatják a harcot, az, hogy egymás után ilyen hatékony merényletekre képesek, ráadásul Bagdadban, komoly aggályokat vet fel.

Szalai Máté szerint ugyanakkor a jelenlegi iraki biztonsági helyzet nem számít kiugróan rossznak, inkább csak visszatér a kétezres évek második feléhez. A Külgazdasági és Külügyi Intézet (KKI) kutatója emlékeztetett, hogy az iraki védelmi erőket ráadásul 2014 óta újjá kellett építeni, így a magánhaderők szerepe megnőtt, az újjáépítés is lassan halad, tehát várhatóan hosszú út vezet még a stabil Irakhoz. És hogy mégis mit remél a legyőzött Iszlám Állam az effajta támadásoktól?

„A merénylet arra lehet jó, hogy jelezze, az Iszlám Állam még életben van, ennek ugyanakkor ellentmond, hogy elsőre senki nem vállalta magára a felelősséget. Másrészt a hasonló akciók mindig újraélesztik a szektariánus ellentéteket is. Nem beszélve arról, hogy megkérdőjelezik az államban való nagyon törékeny, vagy olykor nem is létező bizalmat”–  értékelt a Közel-Kelet-szakértő, hozzátéve, hogy az jól látszik, a támadás nagy sokk volt a lakosságnak és a nemzetközi közvéleménynek is.

A történések nemcsak biztonságilag, hanem politikailag is érdekesek, hiszen Irakban májusban választásokat tartanak. A merényletek akár erősíthetik is az újrainduló miniszterelnököt, ha sikerül azt az üzenetet közvetítenie, hogy a győzelem után az Iszlám Állam „kivégzéséhez” is rá van szükség. Szalai Máté úgy látja azonban, egyelőre kiszámíthatatlan, hogy a támadásoknak milyen következményei lesznek; az is lehet, hogy semmilyenek. „Papírforma szerint a biztonsági helyzet romlása inkább al-Abadinak rossz, az ellenfeleinek jó. Jelenleg azonban nagy a kötélhúzás a különböző frakciók között, így a megkötött megállapodásoknak nagyobb hatásuk lesz, mint a merényleteknek” – nyilatkozta a szakember. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.