Palesztinok tüntettek Betlehemben a görög ortodox egyház ellen karácsonykor

A jeruzsálemi görög ortodox pátriárkát gyakran vádolják a palesztinok azzal, hogy ingatlanokat ad el vagy bérbe Izraelnek.

MTI
2018. 01. 06. 20:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Izrael által 50 éve megszállva tartott Betlehem, valamint a szomszédos Bét-Sahúr és Bét-Dzsala önkormányzata az ortodox karácsony alkalmából tartott ünnepségek bojkottjára szólította fel a híveket.

A jeruzsálemi görög ortodox pátriárkát gyakran vádolják a palesztinok azzal, hogy ingatlanokat ad el vagy bérbe Izraelnek.

Több száz palesztin tüntető megpróbálta eltorlaszolni az utat, amelyen III. Teofil jeruzsálemi ortodox pátriárka gépkocsioszlopa haladt a karácsonyi szentmisére a Születés temploma felé. A tüntetők kövekkel, vizespalackokkal dobálták és ököllel ütötték a pátriárka gépkocsiját, és az „áruló, áruló” szót skandálták, míg a palesztin biztonsági erők arrébb nem lökdösték őket. A konvoj három autójának ablakai betörtek, de a pátriárkáé sértetlen maradt. A főpap épségben megérkezett a templomba, amelyet azon a helyen emeltek, ahol a bibliai hagyomány szerint Jézus Krisztus megszületett.

A tervek szerint Mahmúd Abbász palesztin elnök is részt vesz a pátriárka által bemutatandó éjféli misén.

2004-ben a kelet-jeruzsálemi telepbővítésekkel foglalkozó Ateret Kohanim zsidó szervezettel kapcsolatban álló három vállalat szerezte meg a görög ortodox egyház tulajdonában lévő három épület, közöttük a jeruzsálemi Petra és Imperial szálloda, valamint egy óvárosi lakóház tartós bérleti jogát. Az ügylet kiváltotta a Kelet-Jeruzsálemet a jövőbeli független palesztin állam fővárosának tekintő palesztinok felháborodását, s végül a szinódus 2005-ben felmentette Teofil elődjét, Iréneusz pátriárkát.

Nicola Hámisz, a keresztények lakta Bét-Dzsala polgármestere szerint azonban ez a gyakorlat folytatódik.

„III. Teofil figyelmen kívül hagyta valamennyi kérésünket, és a (keresztény) többség ellenzése ellenére folytatja a föld eladását” – mondta a polgármester.

Augusztusban a pátriárka maga bírálta azt az izraeli bírósági döntést, amely az Ateret Kohanimnak adta az egyházi ingatlanok megszerzésének jogát. Közölte, hogy az egyház a legfelsőbb bírósághoz fordul, mert „részrehajlónak és politikai indíttatásúnak” tekinti az ítéletet.

Az egyház beperelte az Ateret Kohanimot, mert szerinte törvénytelenül jutott a bérleti joghoz. A bírósági vita éveken át tartott, míg augusztusban meg nem született az ítélet.

A görög ortodox egyháznak világszerte csaknem 200 millió híve van. Az Izraelben és a palesztin területeken élők számát mintegy 90 ezerre becsülik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.