Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lukács Csaba
2018. 01. 15. 14:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Júliusban jártam legutóbb a latin-amerikai ország fővárosában, és ottani ismerőseim azóta is ellátnak durvábbnál durvább történtekkel. A fotók a közösségi oldalon jöttek elém, egy venéz kolléga posztolta.

Az ország harmadik legnagyobb városában, a több mint kétmillió lakossal rendelkező Valenciában készültek, a La Isabelica nevű kórház gyermekambulanciáján. Ide szó szerint szörnyű állapotban érkeznek be a gyerekek – alultápláltan, az éhhalál közelében.

Van, akin már nem is tudnak segíteni – ez a tizennégy éves gyerek például már életjelek nélkül került az orvosok elé.

A még élőkön sem tudnak segíteni, mert szinte minden gyógyszerből hiány van, és enni adni sem tudnak a rászorulóknak. Mindez történik 2018 januárjában egy olyan országban, amely állítólag a világ legnagyobb kőolajtartalékával rendelkezik. Igaz, egy buszsofőrből lett baloldali politikus vezeti éppen.

Egy kislány, akit Isabellnek hívnak, másfél éves, és krónikusan alultáplált. Többféle gyógyszerre is szüksége lenne, ezeket a szülők facebookos felhívásban próbálják megszerezni. Több hasonló, ám a minősége miatt nem közölhető fotó árulkodik a gyerekosztályon tapasztalható állapotokról. 

A felnőtt betegek sincsenek jobb körülmények között – az egyik, nem túl jó minőségű felvételen azt látni, hogy műtét után a beteg egy szemeteskukákból és merev hordágyból összetákolt ágyon fekszik a valenciai kórházban. 

A caracasi magyarok közben naponta tájékoztatnak az árak és a dollárárfolyam alakulásáról. Fél éve, amikor ott jártam, 1 amerikai dollárért 8500 bolívart (Bs) adtak, azóta elszabadult a pokol: hétfőn 1 dollár 175 000 bolívar. A hivatalos árfolyam változatlan: 1 USD = 10 Bs.

Eközben az árak: a csirkehús kilója 200 000, a disznóé 390 000 bolívar, 900 gramm tejport 585 000 bolívarért adnak, ez nagyjából egyhavi átlagfizetésnek felel meg. A kormány által megszabott minimálbér 248 550 bolívár, ez hétfőn egész pontosan 1,42 amerikai dollárt, vagyis 361 forintot ér. Igaz, az állami alkalmazottak úgynevezett ételbónokat is kapnak, amelyekért szerencsés esetben – több órás sorban állás után – államilag szabott áron lehet megvenni néhány alapélelmiszert. De nekik is teljes áron kell megvenniük egyebeket – a csomag pelenkát például 500 000 bolívarért. Nem csoda, hogy az emberek nagy része eltemetni sem tudja az elhunyt szeretteit – az állami hamvasztóból sokan műanyag dobozban vagy majonézesflakonban viszik haza a hamvakat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.