Szíriai béketárgyalások kezdődtek Bécsben az ENSZ közvetítésével

Néhány nap múlva orosz kezdeményezésre más béketárgyalásokat is tartanak Szíriáról.

MTI
2018. 01. 25. 20:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődtek Bécsben az ENSZ közvetítésével zajló szíriai béketárgyalások.

„A tanácskozás jó légkörben zajlott\" – mondta szűkszavú nyilatkozatában a szíriai kormányt képviselő Basár Dzsafari szíriai ENSZ-nagykövet, amikor elhagyta a világszervezet bécsi irodakomplexumát. Dzsafari az ENSZ szíriai különmegbízottjával, Staffan de Misturával tárgyalt. Nem sokkal korábban érkezett meg az egyeztetések helyszínére az ellenzéki delegáció, s megfigyelők szerint nem volt jele annak, hogy a szemben álló felek találkoztak volna.

A tárgyalási forduló pénteken ér véget. Az ENSZ égisze alatt folytatott korábbi, de Mistura közvetítésével zajló egyeztetések sorra kudarcot vallottak, miközben az Oroszország és Irán által támogatott damaszkuszi rezsim jelentős területeket foglalt vissza 2015 óta a felkelőktől.

Staffan de Mistura szerdán még arról beszélt, hogy kritikus szakaszba érnek a béketárgyalások.

A szíriai konfliktus rendezéséről két tárgyalási folyamat is zajlik párhuzamosan: az egyik az ENSZ égisze alatt, míg a másik Oroszország, Törökország és Irán vezetésével. E három állam kezdeményezésére január 29–30-án Szocsiban tartanak Szíria-konferenciát. Ez utóbbit nyugati megfigyelők bizalmatlanul szemlélik.

A nap folyamán rendőrségi adatok szerint mintegy 200-an tüntettek a Népvédelmi Egységek (YPG) kurd milícia zászlóit lengetve a tárgyalásoknak otthont adó épületegyüttes közelében. Az aktivisták mindenekelőtt azt követelték a „demokratikus államoktól”, hogy ítéljék el Törökország „népirtó invázióját” az észak-szíriai Afrín térségében.

Törökország a hét végén indított Olajág hadművelettel új frontot nyitott a YPG által uralt szíriai régió ellen a 2011-ben kezdődött szíriai polgárháborúban.

Támadást indított az Iszlám Állam a szír kormányerők állásai ellen Dajr az-Zaurban

A dzsihádisták öngyilkos robbantásos merényletekkel és robbanószerrel megpakolt autókkal indították meg támadásukat a kormányerők állásai ellen a két város közötti mintegy 32 kilométeres szakaszon. Ezután heves harcok bontakoztak ki a szélsőségesek és a Basár al-Aszad elnökhöz hű erők között.

Az Iszlám Állam ezzel szemben mindössze annyit közölt a szócsövének számító Aamák hírügynökségen keresztül, hogy harcosai „nagyszabású támadást indítottak Abu-Kemál északi és nyugati részénél”. A hír hitelességét eddig senki sem erősítette meg. A szintén Dajr az-Zaur tartománybeli, a szíriai–iraki határ közelében fekvő város a radikális iszlamisták egyik utolsó kelet-szíriai fellegvára volt, mielőtt a kormányerők tavaly november közepén visszafoglalták.

Az OSDH emellett arról számolt be, hogy legalább 13 civil, köztük hét nő életét vesztette feltehetőleg a Washington vezette nemzetközi koalíció egyik légitámadásában, amelyet a dzsihádisták uralta as-Safah ellen hajtottak végre Dajr az-Zaur tartományban. A szíriai állami média 15 halottról tájékoztatott a helyi lakosok beszámolóira hivatkozva.

Heves összecsapások zajlanak a két fél között az északnyugat-szíriai Aleppó és Idlib tartományokban is. A harcok során a radikális iszlamisták elfoglaltak két települést Aleppó tartományban, közelebb kerülve a térséget az ország déli és középső részével összekötő egyetlen autópályához. Az Idlib tartománybeli Szindzsár térségében a dzsihádisták a kormányerők öt tagját megölték, többüket pedig foglyul ejtették – közölte az Aamák.

A szíriai belháború eseményeiről kiterjedt aktivistahálózata révén rendszeresen beszámoló OSDH szerint a hadsereg legalább tucatnyi tagja vesztette életét a harcokban a két tartományban.

A londoni székhelyű civil szervezet szerint a szélsőségesek egyre inkább kiterjesztik a középnyugat-szíriai Hama és az említett Aleppó, illetve Idlib tartomány határán található „enklávéjuk” területét, jelenleg mintegy 80 települést uralva a térségben.

Habár az Iszlám Állam által korábban ellenőrzött iraki és szíriai területeken kikiáltott kalifátus gyakorlatilag megszűnt létezni, még a szélsőségesek birtokában vannak Nyugat- és Kelet-Szíria mellett Észak-Irak főként lakatlan sivatagi területei.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.