Változatlan férfidominanciát mutatnak Hollywoodban a friss tanulmányok

Női producerek még akadnak, de nagyon kevés a női rendező, még kevesebb az operatőr.

MTI
2018. 01. 11. 12:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Semmit sem változott az elmúlt 20 év alatt a férfiak dominanciája Hollywoodban, a San Diegó-i egyetem tanulmánya szerint az elmúlt év 250 legtöbb bevételt hozó filmje rendezőinek, forgatókönyvíróinak, producereinek, vágóinak és operatőreinek csupán 18 százaléka volt nő.

Az egyetem kutatóközpontja húsz éve minden évben elkészíti Celluloid Ceiling című tanulmányát arról, hány nőt foglalkoztattak a kamerák mögött a televíziós és filmiparban. 2017-ről készült kimutatásuk bizonyította, hogy szinte semmilyen változás nem történt 20 év alatt: 1998-as, első tanulmányukban 17 százalék volt a nők aránya. A 2017-ben készült 250 legtöbb bevételt hozó filmben 25 százalék volt a női producerek aránya, 11 százalék a női rendezőké, és csak 4 százalék a női operatőröké.

„A filmipar teljességgel megbukott abban, hogy választ adjon a nők folyamatos alulfoglalkoztatására a kamerák mögött. Ez a mulasztás egy mérgező kultúrát hozott létre, amely támogatta a közelmúltban feltárt szexuális zaklatási botrányokat, és aláásta oly sok nő karrierjét” – hangoztatta Martha M. Lauzen, a tanulmány szerzője.

A múlt héten hasonlóan lesújtó következtetésre jutott a Dél-Kaliforniai Egyetem tanulmánya, amely 2007 és 2017 között vizsgálta a női rendezők arányát Hollywoodban. Szerzői kimutatták, hogy a legnagyobb bevételt hozó 1100 filmet 95,7 százalékban rendezte férfi és csak 4,3 százalékban nő. 2017-ben a 100 legnézettebb film közül csak nyolcnak volt női rendezője. Ugyan a női rendezők aránya az előző évhez képest tavaly növekedett, még így sem éri el a 2008-ban mért 8 százalékos arányt.

Az Egyesült Államokban tovább borzolja a kedélyeket, hogy a héten kiderült, Mark Wahlberg, A világ összes pénze című, Ridley Scott rendezte film férfi főszereplője 1500-szor annyi fizetést kapott a film egyes jeleneteinek újraforgatásáért, mint a női főszereplő, Michelle Williams. A film kivágott jeleneteit azért kellett újraforgatni, mert a szexuális zaklatási botrányba keveredett Kevin Spacey szerepét Christopher Plumer vette át. 

Ridley Scottot és az Imperativ Entertainment céget decemberben széles körben méltatták azért, hogy Kevin Spaceyt kivágta a már elkészült alkotásából. Spacey alakította a decemberben mozikba került filmben a dúsgazdag olajmágnás, J. Paul Gettyt, akinek elrabolják a 16 éves unokáját.

A film női főszereplője, Michelle Williams és Mark Wahlberg azonnal beleegyezett abba, hogy a Spacey helyére beugró Plummerrel ismét felvegyék a közös jeleneteket. Michelle Williams napi 80 dollárt kapott a tíznapos pluszmunkáért, ez alig valamivel több mint a szakszervezetek bértáblázatában rögzített bérminimum. Mark Wahlberg több mint 1,5 millió dollárt – tárta fel hétfőn a USA Today napilap. Az újság értesülését megerősítette három olyan ember is, akik ismerik az ügyet.

A felháborodást növeli az is, hogy Ridley Scott korábban arról beszélt, a színészek „szinte semmiért” – azaz a szakszervezeti bérminimumért – vállalták a többletmunkát, és Williamset, valamint Wahlberget ugyanazon ügynökség, a William Morris Endeavor képviseli. A fizetések részletei az után láttak napvilágot, hogy a vasárnapi Golden Globe-díjátadón a szexuális zaklatások és a nemek egyenjogúságáért fellépő, Az idő lejárt! nevű kezdeményezés felmutatta erejét. Michelle Williams, akit Golden Globe-díjra jelöltek A világ összes pénze című filmben nyújtott alakításáért, a vörös szőnyegen együtt vonult Tarana Burke-kel, a nemi erőszak és zaklatás elleni #metoo mozgalom alapítójával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.