A bajor CSU elfogadta a német nagykoalíciós szerződést

Elégedettek leendő szerepükkel a bajor kereszténydemokraták.

MTI
2018. 02. 08. 17:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogadta az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unióval (CDU) és a Martin Schulz vezette Németország Szociáldemokrata Pártjával (SPD) kidolgozott koalíciós szerződést a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöksége csütörtökön Münchenben.

Az elnökség egyhangúlag döntött a szerződés elfogadásáról, így a CSU részéről nincs akadálya a kormányalakításnak.

A Keresztényszociális Unió az első a közös kormányzásra készülő pártok közül, amely készen áll a koalícióra. A Kereszténydemokrata Unió február 26-án rendkívüli pártkongresszuson dönt a koalíciós megállapodásról, a Németország Szociáldemokrata Pártja pedig pártszavazáson, amely február 20-ától március 2-áig tart.

A CSU vezetője, Horst Seehofer bajor kormányfő az elnökségi ülés után sajtótájékoztatón elmondta, hogy nagyon elégedett a koalíciós szerződéssel, és úgy érzi, örömmel végzi majd következő munkáját, a szövetségi belügyi tárca vezetését, amely „új küldetés” lesz neki. Jelezte, hogy a bajor miniszterelnöki tisztséget a szociáldemokraták pártszavazása után adhatja át kijelölt utódjának, Markus Södernek.

Megjegyezte, hogy elsősorban a pénzügyi minisztériumot választotta volna, és a külügyi vagy a munkaügyi és szociális tárcát is elfogadta volna, de az SPD mindháromhoz ragaszkodott, a CSU pedig nem akarta, hogy a minisztériumok elosztása miatt bukjon el az újabb nagykoalíció ügye.

Arról is beszélt, hogy a koalíciós tárgyalások szerdán véget ért utolsó, több mint huszonnégy órás fordulójának éjszakáján hajszál híján kudarcba fulladt a kormányalakítás, a delegációk közötti annyira megromlott a viszony, hogy egy ideig nem is szóltak egymáshoz.

Végül mégis összeállították a koalíciós szerződést, amely Horst Seehofer szavai szerint nagyon jól megfelel a CSU-nak. A párt a belügyi mellett a nemzetközi fejlesztési együttműködésért felelős minisztériumot és a közlekedési és digitális infrastruktúráért felelős tárcát kapja meg.

A tervezett új kormányzati szerkezetben bővül a belügyi minisztérium feladatköre, hozzá tartoznak majd az építésügyi, lakásügyi és a szülőfölddel kapcsolatos feladatok. Horst Seehofer elmondta, hogy legfőbb célja szövetségi szinten, mind a tizenhat tartományban elérni a Bajorországban elért sikereket. Rámutatott, hogy a regisztrált bűncselekmények száma és a felderítési arány alapján Bajorország a legbiztonságosabb tartomány.

A szülőfölddel kapcsolatos feladatokról szólva kiemelte, hogy nem a bajor népviselet, a drindli és a bőrnadrág népszerűsítése lesz majd a középpontban, hanem a kistelepülések és a városok fejlesztése, a lakásépítés.

A Keresztényszociális Unió pártlapja, a Bayernkurier csütörtöki kommentárja szerint a koalíciós szerződéssel a CSU fennhatósága alá kerül számos terület, amely meghatározó a németek jövőjében: a közbiztonság és a terrorizmus elleni védekezés, a migráció, az integráció, a szülőfölddel kapcsolatos ügyek, a lakásépítés, a közlekedési infrastruktúra fejlesztése, a digitalizáció, valamint – a nemzetközi fejlesztési együttműködést irányító tárca révén – a menekülésre késztető okok felszámolásáért folytatott küzdelem.

A Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaság szerint a CSU-nak továbbra is az a legfontosabb, hogy megőrizze abszolút többségét a szeptemberi bajorországi tartományi törvényhozási választáson, és Horst Seehofer úgy érzi, hogy megteremtette ehhez az alapokat. A biztonságpolitikai és menekültügyi, bevándorlási terület megszerzésével, valamint a szövetségi kormány szerkezetében eddig ismeretlen szülőföldügyi területtel visszahódíthatja a CDU–CSU-tól jobbra álló, Alternatíva Németországnak (AfD) nevű ellenzéki párthoz sodródott szavazókat. A szülőfölddel kapcsolatos feladatok elsősorban a hátrányos helyzetben lévő, leszakadó vidéki régiók, vagyis éppen azon területek fejlesztését jelenti, ahol az AfD sok szavazót szerzett – emelte ki a BR.

A CSU-val szemben a két másik pártban inkább a nyugtalanság és az elégedetlenség jellemző. Csütörtöki sajtójelentések szerint az SPD-ben sokan felháborodással fogadták, hogy Martin Schulz bejelentette igényét a külügyi minisztériumra. A párt szövetségi parlamenti frakciójának szerda esti ülésén többen felszólították, hogy gondolja át döntését. Azzal érveltek, hogy az ügy elterelheti a figyelmet a koalíciós tárgyaláson elért sikerekről, ami veszélybe sodorhatja a pártszavazást. Azt is kifogásolták, hogy Martin Schulz ki akarja szorítani tisztségéből az SPD legnépszerűbb politikusát, Sigmar Gabrielt, aki egy éve a német diplomácia vezetője.

A CDU-ban főleg a tárcák elosztásával elégedetlenek. A párt az új felállásban a kancellária mellett már csak egy kulcsfontosságú minisztériumot, a gazdaságit kapja meg. A legfájdalmasabb a pénzügyi minisztérium elvesztése. Ez akár azt is jelentheti, hogy a szerződés megkötésének napja, 2018. február 7-e „korszakforduló”, a CDU mint néppárt „végének kezdete” lesz – mondta Carsten Linnemann, a német gazdaság gerincét adó közepes méretű vállalatok érdekeinek képviseletére szerveződött CDU-tagozat (MIT) vezetője.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.