A Frontex idén is erős migrációs nyomást vár a dél-európai országokban

Kevesebb, mint feleannyian vándoroltak be illegálisan az EU-ba tavaly, mint 2016-ban.

MTI
2018. 02. 20. 21:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lényegesen kevesebb illegálisan érkező bevándorlót regisztráltak tavaly az Európai Unióban, mint a korábbi három évben, ugyanakkor a dél-európai országok várhatóan idén is erős migrációs nyomásnak lesznek kitéve – közölte kedden Fabrice Leggeri, az uniós part- és határvédelmi ügynökség (Frontex) igazgatója.

„A migrációs nyomás továbbra is rendkívül magas szintű lesz a déli határokon, a Földközi-tenger térségében” – mondta sajtóértekezletén Leggeri, hozzáfűzve, hogy növekedésre számítanak a Spanyolországba érkezők számában, és a hamis papírok is egyre nagyobb problémát jelentenek a hatóságok számára.

A szervezet friss jelentése szerint az EU-ba összesen 204 700 bevándorló érkezett 2017-ben a négy fő migrációs útvonalon keresztül. Ez sokkal kevesebb a 2016-os 511 ezernél, a rekordnak számító 2015-ös 1,8 milliónál, illetve a 2014-es 283 ezernél. A válság kirobbanását megelőzően évi 70-140 ezren érkeztek illegálisan Európába.

A legfőbb belépési pontnak még mindig Olaszország számít, jóllehet az itt regisztráltak száma a korábbiakhoz képest végig alacsony volt, sőt júliusban meredeken tovább csökkent. Itt 119 ezren értek partot, akik közül a legtöbben nigériai, guineai és elefántcsontparti állampolgárok voltak.

A görög szigeteken kikötő – többségében szíriai és iraki – menedékkérők száma 42 ezer körül volt, ami kevesebb mint a negyede az egy évvel korábbi adatoknak.

Spanyolországba az év eleje óta nagyjából 23 ezren érkeztek Észak-Afrikából, ami több mint duplája a 2016-os számoknak, s rekordot jelent az adatgyűjtés kezdete óta, ennek ellenére ez csak a harmadik legnépszerűbb tranzitútvonal Európa felé. A bevándorlók legnagyobb csoportját a marokkóiak és az algériaiak alkotják.

A nyugat-balkáni útvonalon 12 ezer körüli volt az érkezők száma, többségük pakisztáni és afgán állampolgár volt.

A Frontex igazgatója aggodalmát fejezte ki, hogy az uniós tagállamok túl keveset küldenek haza az elutasított menedékkérőt közül. „A kitoloncolások száma enyhén csökkent, ez pedig kihívás elé állít bennünket” – fogalmazott. Elmondta továbbá, hogy az ügynökség tavaly több mint 340 repülőjáratot indított a migránsok visszaküldésére, kétszer többet, mint 2016-ban.

„A líbiai helyzet elfogadhatatlan humanitárius szempontból. Nem engedélyeznék olyan operatív tervet, melynek keretében a kimentett bevándorlókat Líbiában tennék partra” – hangsúlyozta Leggeri.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.