A mormota meglátta árnyékát, marad az amerikai tél

Február 2-án Európában a medvéről tartják, hogy ha nem látja meg az árnyékát, akkor hosszú télre számíthatunk.

MN
2018. 02. 02. 14:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Február 2-án dől el, meddig marad még a tél – legalábbis a hagyomány szerint. Amerikában, ha a mormota meglátja ekkor az árnyékát, amikor kidugja az orrát téli szállásáról, még hat hétig kell számítani téli időjárásra. Mifelénk ugyanezt tartják a medvéről, és Gyertyaszentelő Boldogasszony mutatja meg, meddig kell hideg időre számítanunk – már ha valódi télről beszélhetnénk. Az amerikai megfigyelés az európai bevándorlókkal érkezhetett az Újvilágba.

Az időjós mormota, Phil Punxsutawney meglátta árnyékát pénteken a Pennsylvania állambeli Punxsutawney-ben, ami azt jelenti, hogy még hat hétig marad a tél az Egyesült Államokban. A mormota gondozói a hírt helyi idő szerint péntek napfelkeltekor jelentették be a Pittsburghtől 105 kilométerre északkeletre fekvő ötezer lakót számláló városkában. Péntek hajnalban több ezer ember gyűlt össze a hagyományos rituáléra és látta, ahogy a fagyos időben kicsalogatják őt vackából a város Gobbler’s Knob nevű dombján. Bár a mormota nem igazán teljesít jól időjósként – az amerikai meteorológiai szolgálat szerint „nincs jós szakértelme” – a városka minden évben február 2-án megrendezi a rituálét.

Európában nem valószínű, hogy kint maradtak a kimerészkedő medvék, ezért jó esélyünk lehet jövő hétre ígért havazásra. Hozzánk valószínűleg Erdélyből érkezett, és a magyar legendáriumban a nagy mesélő, Jókai Mór szorított számára helyet. Az új földesúr című regényében így ír: „Van aztán egy napja a télnek, aminek gyertyaszentelő a neve. Miről tudja meg a medve e nap feltűnését a naptárban, az még a természetbúvárok fölfedezésére váró titok. Elég az hozzá, hogy gyertyaszentelő napján a medve elhagyja odúját, kijön széttekinteni a világban. Azt nézi, milyen idő van! Ha azt látja, hogy szép napfényes idő van, ( ) akkor a medve visszamegy odújába, pihent oldalára fekszik; talpa közé dugja az orrát, s még negyven napot aluszik tovább... Ha azonban gyertyaszentelő napján azt látja a medve, hogy rút, zimankós förmeteg van; ( ) akkor a medve megrázza bundáját, megtörli szemeit és kinn marad; nem megy vissza többet odújába, hanem nekiindul elszánt jókedvvel az erdőnek. ( ) S a medvének mindig igaza van.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.