Amerikaiak bombázták a szír kormány szövetségeseit

A légicsapást önvédelemből rendelték el, mivel a Bassár el-Aszadot segítő fegyveresek már amerikai egységeket rohamoztak.

MTI
2018. 02. 08. 9:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai hadsereg a szíriai kormánnyal szövetséges fegyveresekre mért légicsapást szerdán, miután mintegy 500 fegyveresük támadást indított Deir ez-Zór tartományban a szíriai ellenzéki erők és a kíséretükben lévő amerikai katonai tanácsadók ellen – számolt be egy amerikai katonai tisztviselő.

A nyilatkozó elmondta, hogy a légicsapásokat önvédelemből rendelték el, miután a kormányhoz hű erők tüzérsége és harckocsijai tűz alá vették az Egyesült Államok által támogatott Szíriai Demokratikus Erőket (SDF). A támadók mintegy száz fegyveresét megölték – tette hozzá.

Az amerikai tisztviselő elmondta, hogy a damaszkuszi kormánnyal szövetséges fegyveresek támogatást kaptak a tüzérségtől, harckocsikat, sorozatvetőket és aknavetőket is bevetettek, és 20-30 lövedékük az SDF főhadiszállásától mintegy 500 méterre csapódott be.

A szíriai kormány csütörtökön felszólította egyebek között az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT), hogy haladéktalanul ítélje el az amerikai hadsereg légicsapását, amelyet az ENSZ-főtitkárához és az ENSZ BT elnökéhez intézett üzenetében a szíriai külügyi tárca olyan támadásnak minősített, amely „kimeríti a háborús és az emberiesség elleni bűncselekmény fogalmát”. A támadás \"a Szíria szuverenitásával és területi egységével szembeni piszkos amerikai szándékokat\" tükrözi – tette hozzá üzenetében a külügyminisztérium.

Ritkán fordul elő, hogy az amerikaiak a Bassár el-Aszad államfő rendszerének szövetségeseit támadják.

Több név nélkül nyilatkozó amerikai tisztviselő arról számolt be, hogy amerikai részről nem voltak veszteségek, míg az SDF egyik tagja megsebesült. Az SDF a koalíciós erőkkel vállvetve mért csapást a támadókra, de a meghátráló katonáikat és járműveiket nem vették célba – hangsúlyozta az amerikai katonai tisztviselő. Szólt arról is, hogy az elmúlt hetekben a térségben megfigyelhető volt a kormánnyal szövetséges egységek lassú megerősítése, ezért figyelmeztették az orosz illetékeseket az SDF ottani jelenlétéről. A koalíciós erők folyamatosan kapcsolatban álltak az oroszokkal a támadás előtt és után, és az orosz fél arról biztosította őket, hogy nem fognak csapást mérni a koalíciós erőkre.

Az amerikai tisztviselő szerint a szír kormányhoz hű egységek igyekeznek elfoglalni azokat a térségbeli területeket, beleértve az olajmezőket, ahonnan az SDF kiűzte a dzsihadistákat tavaly szeptemberben.

A SDF az amerikai vezetésű koalíció legfontosabb helyi partnere az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel szembeni harcban az Eufrátesz folyó keleti oldalán. A szíriai kormányerők a folyam túloldalán tevékenykednek, Deir ez-Zór város környékén.

Franc Klincevics, az orosz parlamenti felsőház védelmi és biztonsági bizottságának első alelnöke agressziónak minősítette az amerikai irányítás alatt álló koalíció légicsapását. 

Az orosz védelmi tárca időközben közölte: a szíriai milicisták azért kerültek támadás alá, mert tevékenységüket nem egyeztették az orosz csapatok parancsnokságával. A minisztérium az ügyben megszólaló amerikai tisztségviselővel szemben úgy tudja, hogy 25 fegyveres sérült meg az incidensben.

A moszkvai tárca szerint a nemzetközi koalíció az incidenst követően közölte: az SDF elfoglalt egy olajfinomító üzemet a térségben. A minisztérium szerint mindez ismételten csak azt mutatja, hogy Washingtonnak többé már nem az Iszlám Állammal szemben harc az elsődleges, hanem a szíriai államot illető termelőegységek birtokba vétele.

Vaszilij Nyebenzja, Oroszország ENSZ-nagykövete \"sajnálatosnak\" minősítette a történteket és jelezte, hogy fel fogja vetni a kérdést az ENSZ BT csütörtöki zárt ajtós ülésén a szíriai humanitárius helyzetről.

A damaszkuszi vezetés nyílt agressziónak minősítette a történteket - jelentette a SANA állami hírügynökség.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) eközben közölte, hogy legkevesebb 58 civil, köztük több gyermek életét vesztette a felkelők kezén lévő Kelet-Gúta kormányerők általi bombázásában csütörtökön, 139-en megsebesültek.

Az OSDH összesítése szerint december 29-e óta több mint 430 ember, közülük több mint kétszázan csak az elmúlt négy nap során vesztették életüket a kormányerők ágyúzásaiban és légicsapásaiban, amelyeket hétfő óta fokoztak az általuk teljesen ostromgyűrűbe zárt Kelet-Gúta ellen.

Az ENSZ becslései szerint e térségben mintegy 400 ezren élnek. A blokád miatt súlyos az élelmiszerhiány és hiányos az orvosi ellátás is. A felkelőknek a kormányerők légicsapásaira adott válaszcsapásai a szíriai főváros térsége ellen november óta 78 ember, köztük 10 gyerek életét követelték. A tűzszünet életbe léptetésére tett kísérletek eddig sorra kudarcot vallottak.

Az ENSZ-hez hasonlóan az amerikai külügyminisztérium is egy hónapos fegyvernyugvást javasol Szíriában

A Heather Nauert külügyi szóvivő aláírásával megjelent közlemény hangsúlyozza, hogy az Egyesült Államokat megdöbbentik azok a nemrégiben nyilvánosságra került jelentések, amelyek szerint az Aszad-rezsim vegyi fegyvereket alkalmazott. A szóvivő elítélte az egyre szélesebb körű bombázásokat, amelyek az elmúlt 48 órában több tucat civil halálát okozták.

A külügyi közlemény iszonyatosnak nevezte a polgári infrastruktúrák, köztük kórházak elleni folyamatos támadásokat.

Az Egyesült Államok az erőszak egy hónapos visszafogásának javaslatával lényegében az ENSZ hasonló felhívását támogatja. A fegyvernyugvás alatt a világszervezet humanitárius támogatással sietne a szíriaiak segítségére, illetve részt venne mintegy 700 civil kimenekítésében a térségből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.