„Fontos parancsokat” adott Kim Dzsongun

Az észak-koreai vezető elégedetten szólt Dél-Koreába menesztett küldöttségének látogatásáról.

MN
2018. 02. 13. 7:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elégedetten szólt Kim Dzsongun észak-koreai vezető a téli olimpia alkalmából Dél-Koreába menesztett küldöttségének látogatásáról – adta hírül kedden az észak-koreai média.

A kommunista diktátor szavai szerint fontos elősegíteni „a megbékélés és párbeszéd meleg légkörét”. Kim elégedetten szólt arról, ahogy a házigazdák igyekeztek kiemelt fontosságúként kezelni a 22 fős politikai küldöttség háromnapos látogatását, és hálás a dél-koreai „őszinte erőfeszítésekért”.

Az észak-koreai média közlése szerint Kim Dzsongun „fontos parancsokat” adott lehetséges intézkedésekre a megbékélés és párbeszéd légkörének fenntartása végett. Hogy pontosan mik ezek, azt nem részletezte a kommunista ország sajtója – írja az MTI.

Mun Dzsein elnök a megnyitón látványosan kézfogással üdvözölte Kim Jodzsongot, Kim Dzsongun észak-koreai vezető húgát. Az olimpiára 22 fős észak-koreai küldöttség érkezett Kim Jodzsong és Kim Jongnam névleges államfő irányításával. A delegációt vasárnap Ri Nakjon dél-koreai miniszterelnök ebédre látta vendégül egy szöuli szállodában, előző nap pedig Kim Jodzsong Phenjanba szóló meghívót adott át Szöulban a dél-koreai elnöknek, aki elfogadta azt.

„A különleges követ, Kim Jodzsong átadta Kim Dzsongun levelét, amelyben kifejezi szándékát a két Korea közti viszony javítására. Ezután Kim Jodzsong szóban tolmácsolta Kim Dzsongun meghívását Phenjanba, hogy mihamarabb fogadhassa Mun Dzsein elnököt. Az elnök jelezte, hogy a megfelelő körülmények megteremtése után eleget tesz a meghívásnak” – fogalmazott a Hír TV összefoglalója szerint a dél-koreai elnöki szóvivő.

Onodera Icunori japán védelmi miniszter egy szombati sajtótájékoztatóján kijelentette: a két Korea közötti párbeszéd előfeltételének kell lennie, hogy Észak-Korea megváltoztatja nukleáris és rakétapolitikáját.

A japán vezetők attól tartanak, hogy Phenjan ki akarja kezdeni a vele szemben álló egységes frontot, mert a nemzetközi szankciók nagyon szorítják. Ezért a szigetország most arra koncentrál, hogy erősítse az amerikai–japán–dél-koreai összetartást. Abe Sinzó kormánya amellett van, hogy tartsák fenn a kommunista államon a gazdasági és diplomáciai nyomást, még akkor is, ha enyhül a két Korea közötti viszony a téli olimpiának köszönhetően. Tokió szerint ha Phenjan feltételei alapján kezdenének el vele tárgyalni, az azt jelentené, hogy elfogadják atomhatalomnak. A japán kormány nem ellenzi a párbeszédet, ha elősegíti a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítését.

Kim Jodzsong eddig az egyetlen a kommunista Észak-Koreát alapító és irányító Kim család tagjai közül, aki felkereste Dél-Koreát az 1950–53-as koreai háború óta.

Elemzők úgy vélik, hogy a korábbinál jóval békülékenyebb északi hangnem célja a nemzetközi szankciók, valamint a dél-koreai–amerikai szövetség meggyengítése lehet. Szakértők óva intenek a hurráoptimizmustól, és hangsúlyozzák, hogy a két Korea kapcsolata csak akkor fejlődhet igazán, ha Észak-Korea leállítja, vagy legalább visszafogja rakéta- és atomprogramját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.