Japán aggódik Phenjan és Szöul közeledése miatt

Kim Dzsongun húga már meghívta magukhoz a dél-koreai elnököt, Japán szerint a gesztus a Phenjan elleni összefogást veszélyezteti.

MTI
2018. 02. 10. 13:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két Korea közötti párbeszédben szombaton történt előrelépés aggodalmat váltott ki a japán kormányból, hogy Szöul esetleg idő előtt Phenjan karjaiba rohan, és hatástalanná válik az a nyomás, amelyet Japán és az Egyesült Államok Dél-Koreával együtt akar gyakorolni a kommunista rezsimre nukleáris és rakétaprogramjának felszámolása érdekében.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető húga, Kim Jodzsong Phenjanba szóló meghívót adott át szombaton Szöulban Mun Dzsein dél-koreai elnöknek, aki elfogadta.

Onodera Icunori japán védelmi miniszter egy szombati sajtótájékoztatóján kijelentette: a két Korea közötti párbeszéd előfeltételének kell lennie, hogy Észak-Korea megváltoztatja nukleáris és rakétapolitikáját.

A japán vezetők attól tartanak, hogy Phenjan ki akarja kezdeni a vele szemben felállt egységes frontot, mert a nemzetközi szankciók nagyon szorítják.

Ezért a szigetország most arra koncentrál, hogy erősítse az amerikai-japán-dél-koreai összetartást. Abe Sinzó kormánya amellett van, hogy tartsák fenn a kommunista államon a gazdasági és diplomáciai nyomást, még akkor is, ha enyhül a két Korea közötti viszony a téli olimpiának köszönhetően. Tokió szerint ha Phenjan feltételei szerint kezdenének el vele tárgyalni, az azt jelentené, hogy elfogadják atomhatalomnak. A japán kormány nem ellenzi a párbeszédet, ha elősegíti a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.