Határidő után szavaztak: még megállítható az amerikai leállás

Az alkalmazottaknak egyelőre saját hivataluknál kell tudakozódniuk, szükséges-e dolgozniuk pénteken.

MN
2018. 02. 09. 10:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai szenátus a csütörtök éjféli határidőig nem, de péntek hajnalban megszavazta a kormányhivatalok működésének finanszírozásáról szóló kétpárti költségvetési megállapodást, benne egy hathetes áthidaló finanszírozási törvénnyel, amelyet ha a képviselőház is gyorsan megszavaz és Donald Trump elnök aláír, akkor megakadályozza a hivatalok leállását – írja az MTI.

A CNN később arról számolt be: a képviselőház is jóváhagyta a megállapodást (240-186 arányban), a tervezetet továbbküldik az amerikai elnöknek.

A szenátusi frakciók vezetői, a republikánus párti Mitch McConnell és a demokrata párti Chuck Schumer szerdán kompromisszumos megállapodást kötött a tervezetről, és mind a szenátusi, mind a képviselőházi republikánusok közölték, hogy meg fogják szavazni. A Kentucky állambeli, republikánus párti Rand Paul szenátor azonban megszakításokkal kilenc órán keresztül beszélt arról, hogy a törvényjavaslat pazarló, ezért illesszék bele az általa javasolt kiegészítést. Ebben szigorúbb felső határt akart szabni a kormányzati munkára szánt kiadásoknak. A szenátusi vezetők azonban világossá tették: nem fogadják el ezt. Nem sokkal éjfél előtt a szenátorok felfüggesztették a vitát, nem hagyták tovább beszélni Rand Pault, de határidőre már nem tudták megszavazni a tervezetet.

Éjfél után azonban – kihasználva a szünetet – voksolást rendeltek el, és nagy többséggel, 71:28 arányban elfogadták a javaslatot. Ha a tervezetet Donald Trump elnök aláírja péntek reggel munkakezdetig, akkor csak keveset lehet majd érzékelni abból, hogy leálltak a kormányhivatalok, de hogy pontosan mennyit, az nem világos. A szövetségi személyzeti hivatal azt közölte, hogy a munka folyamatossága hivatalonként különbözőképpen alakul. Minden alkalmazottnak a saját hivatalánál kell tudakozódnia afelől, hogy kell-e dolgoznia pénteken, és ha igen, akkor hány órát.

A Fehér Ház költségvetési hivatala csütörtökön már a várható leállásra készítette fel a nem alapvető fontosságú munkát végző kormányhivatalokat. Ha pénteken valódi leállás lesz, akkor idén ez lesz már a második a januári háromnapos után.

A BBC szerint miután a tervezet csak szerda este vált ismertté, a részletei eddig kevéssé voltak megismerhetők. Marc Short, a Fehér Ház törvényhozási ügyekkel foglalkozó igazgatója azt mondta: a költségvetési törvény mindössze 300 milliárd dollárral fogja növelni a kiadásokat. A The Washington Post című napilap úgy tudja, hogy a növekmény 500 milliárd dollár lesz.

Január végén háromnapos leállást követően állapodtak meg a republikánusok és a demokraták a kormányzat működésének ideiglenes finanszírozásáról február 8-áig. A leállás közvetlen oka az volt, hogy a kisebbségben lévő demokraták nem szavazták meg az adósságplafon megemelését, így próbálták rákényszeríteni Donald Trumpot és a republikánusokat, hogy tárgyaljanak velük az illegális bevándorlóként érkezett gyermekek sorsáról, amire végül ígéretet kaptak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.