Hogyan válasszák ki Juncker utódját? Másképp látja a Fidesz és az Európai Néppárt

A V4-ek nem támogatják a csúcsjelölti rendszert, ám a néppárt igen. Az Európai Tanács szeretne beleszólni.

Földi Bence
2018. 02. 23. 16:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament legnagyobb frakcióját adó Európai Néppárt (EPP) pénteken arra szólította fel a tagállami kormányfőket tömörítő Európai Tanácsot, hogy kötelezzék el magukat az úgynevezett Spitzenkandidat-rendszer mellett. Önmagában érdekes, hogy egy német kifejezés az európai politikai köznyelv részévé tudott válni, de mit takar ez a rendszer? A 2014-es európai parlamenti választás előtt fogadták el a szisztémát, amelynek értelmében már nem az Európai Tanács jelölhetett embereket a bizottság élére, hanem az Európai Parlament képviselőcsoportjai. Ezen frakciók jelöltjei (ők a Spitzenkandidatok, azaz csúcsjelöltek) közül pedig az Európai Parlament képviselői választják meg az Európai Bizottság elnökét.

Ám a rendszerrel nem volt mindenki elégedett, több európai kormányfő, például a francia Emmanuel Macron részéről felvetődött, hogy vissza kellene állítani a korábbi állapotot: azaz ismét az uniós miniszterelnököknek kellene egymás közt megvitatni, ki legyen az Európai Bizottság vezetője. Az Európai Parlament alkotmányügyi bizottsága január első felében elfogadott egy ezt ellenző nyilatkozatot. A szöveg szerint az EP kész minden olyan jelöltet elutasítani, akiket nem a Spitzenkandidat-rendszer révén választottak ki a 2019 májusában esedékes következő EP-választás előtt. Február elején aztán az EP-képviselők állásfoglalásukban ismét leszögezték, hogy csak a csúcsjelölteket hajlandók támogatni.

Nem csoda, hogy mindezek után az Európai Néppárt is elküldte levelét, főleg annak tudatában, hogy – amennyiben a rendszer marad – annak a frakciónak a Spitzenkandidatja kerül a bizottság élére, amelyik a legtöbb képviselővel rendelkezik az Európai Parlamentben. Minden előrejelzés szerint a jelenleg bizottsági, EP- és Európai Tanács-elnököt is adó Európai Néppárté lesz a legnagyobb frakció a jövő évi választásokat követően – sőt, jó eséllyel növeli is előnyét –, azaz akit az EPP megválaszt májusi helsinki ülésén, az lehet Jean-Claude Juncker utódja.

Mindezek alapján azt gondolnánk, az Európai Néppárt egyik legnagyobb delegációját adó Fidesz-vezette magyar kormány is csúcsjelöltpárti. Ám a képlet nem ilyen egyszerű. Ugyan a Brüsszelbe kiutazott magyar miniszterelnök Facebookra feltöltött videójában nem érintette a témát, ám a januári, Európa jövőjéről tartott V4-es konferencia zárónyilatkozatában szóba került a kérdés. E virágnyelven megfogalmazott dokumentum szerint a visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) vezetői egyetértenek abban, hogy a Spitzenkandidat-rendszer nem megfelelő, mert aláássa „a jelenlegi egyensúlyt az EU intézményei, valamint a tagállamok között”. A pénteki brüsszeli csúcson Robert Fico szlovák kormányfő konkrétabban fogalmazott: a V4-ek nem támogatják a szisztémát, mert az Európai Bizottság elnökének olyan személynek kell lennie, aki az összes tagország állam- és kormányfőivel együttműködik majd az Európai Tanácsban.

Persze nemcsak a magyar és többi V4-es kormány ágál a Spitzenkandidat-rendszer ellen, hanem más néppárti kormányfők is, a holland Mark Rutte is jelezte fenntartásait a csúcson, miközben az osztrák kancellár, Sebastian Kurz kiállt a szisztéma mellett. Brüsszeli forrásaink szerint a magyar kormány különösképpen felháborítónak tartaná, ha ilyen fontos kérdésben nem a tagállami vezetők, hanem az EP döntene, miközben az Európai Néppárt éppen azzal érvel, hogy a Spitzenkandidat-rendszer demokratikusabb, hiszen a nép által megválasztott képviselők döntenek. Uniós forrásainktól úgy tudjuk, a kormányfők végül vállalják, hogy figyelembe veszik majd az EP-választás végeredményét. Ám ez még nem jelenti azt, hogy a legnagyobb frakció Spitzenkandidatja lesz automatikusan az Európai Bizottság elnöke, valamennyi mozgásteret megtartana magának az Európai Tanács.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.