Izrael szerint holokauszttagadó az új lengyel törvény

Benjamin Netanjahu hazarendelheti konzultációra a varsói nagykövetet.

MN
2018. 02. 01. 9:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Egyáltalán nem fogadjuk el az igazság eltorzítását, a történelem újraírását vagy a holokauszt tagadását. Semmiképp sem fogadjuk el a történelem újraírásának semmilyen kísérletét, és semmiféle megszorítást a történelmi igazság kutatásában” – jelentette ki az izraeli kormányfő a kormány szokásos heti ülésén, még a törvény megszavazása előtt, írja az MTI.

Csütörtökön, már a jogszabály megszavazása után Jiszráel Kac felszólította Netanjahut, hogy azonnali hatállyal rendelje haza konzultációra Izrael varsói nagykövetét. „A lengyelek által elfogadott törvény súlyos, tagadja Lengyelország szerepét és felelősséget a zsidók elleni holokausztban – mondta Kac. – A politikai és a morális megfontolások egyensúlyában világosan dönteni kell: a holokauszt áldozatainak emléke felette áll minden más meggondolásnak.”

Joáv Galant építésügyi miniszter katonai rádióban elhangzott álláspontja szerint az új lengyel törvény holokauszttagadó. „A hatmillió ember emlékezete erősebb minden törvénynél. Megőrizzük emléküket, és megértjük a tanulságokat: képesnek kell lennünk megvédeni magunkat” – fogalmazott Galant.

Cipi Livni, az ellenzéki Cionista Tábor centrista politikusa azt nyilatkozta a rádióban, hogy a törvény megszavazása „kétszeresen is szembeköpi Izraelt”. A zsidó népet, valamint a miniszterelnököt is, aki bejelentette, hogy egyezségre jutott a lengyel kormányfővel a további konzultációról a törvény elfogadása előtt. Livni szerint Izraelnek azonnal és határozottan kell lépnie, nyilvánosságra kell hoznia dokumentumokat a holokausztban zsidók elleni bűnöket elkövető lengyelekről, s világosan meg kell üzennie: „nem lehet elfelejtetni a múltat”.

A Jad Vasem holokausztmúzeum közleményében megismételte, hogy a „lengyel haláltáborok” kifejezés kétségtelenül hibás. A haláltáborokat a németek hozták létre a nácik megszállta Lengyelországban azért, hogy a „végső megoldás” keretében kiirtsák a zsidó népet. Azonban véleményük szerint a lengyel felsőházban csütörtök éjjel megszavazott törvény más elemekre is vonatkozik, amelyek „veszélyeztetik a lengyel nép szerepének szabad és őszinte megvitatását” a zsidók üldöztetésében. A Jad Vasem leszögezte: továbbra is támogatni fogja azokat a kutatásokat, amelyek a lengyel lakosságnak a zsidókkal szemben a holokauszt idején tanúsított hozzáállására vonatkoznak, hogy feltárják a bonyolult igazságot, és ebben a szellemben támogatja az oktatási és megemlékezési munkát is.

Lengyelország érdeke a történelmileg igazságtalan támadások elleni védekezés, valamint az is, hogy minél gyorsabban megegyezésre jusson Izraellel – jelentette ki Jaroslaw Gowin lengyel miniszterelnök-helyettes csütörtökön az Izrael és a zsidó szervezetek, illetve Varsó között a holokauszttal kapcsolatban viszályt keltő, eredeti szándéka szerint Lengyelország jó hírnevének védelmét célzó törvény kapcsán. A jelenleg az államfő jóváhagyására váró törvényt a Szejm után csütörtökre virradóra a Szenátus is megszavazta.

A kormányfőhelyettes, tudományos és oktatásügyi miniszter a TVN24 lengyel kereskedelmi hírtelevízió érdeklődésére reagált Heather Nauert amerikai külügyi szóvivő nyilatkozatára, aki a szenátusi vitával egy időben aggodalmának adott hangot egyebek között amiatt, hogy szerinte a jogszabály csorbíthatja a szólás és a történelmi vita szabadságát. Gowin leszögezte: Lengyelország a törvénytervezet vitája közben akaratlanul egy nagy nemzetközi konfliktusba keveredett. Szerinte a lengyel államérdek egyfelől az, hogy az országot „megvédjék a történelmileg teljesen igazságtalan támadásoktól”, másfelől az, hogy minél gyorsabban megegyezésre jusson Izraellel és a zsidó szervezetekkel világszerte. Az amerikai állásfoglalást Varsó tudomásul veszi – mondta Gowin, hozzáfűzve: Lengyelország törekedni fog arra, hogy az ügyet a legközelebbi napokban, hetekben, legkésőbb hónapokban megoldják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.