Keménykezű nő kerülhet az SPD élére

Kudarcai után Martin Schulz azonnal hatállyal lemondott, helyét a szókimondó Andrea Nahles veheti át.

Garamvölgyi Flóra
2018. 02. 13. 18:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Andrea Nahles nevét az elmúlt héten ismerte meg a világ. A 47 éves politikus szinte pillanatok alatt lett a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) vezetői pozíciójának legfőbb várományosa, miután az Európai Parlamentből visszatérő, majd a választáson kudarcot valló, végül a külügyminiszteri tisztségtől is meghátráló Martin Schulz azonnali hatállyal lemondott. A keddi pártkongresszuson Andrea Nahlest jelölték a párt új elnökének. Ha az április 22-ére kiírt ülésen megválasztják – tehát a márciusban esedékes nagykoalíciós döntés után –, százötven éves történelme során először állhat nő az SPD élére.

őként szókimondó és hangos parlamenti fölszólalásairól ismerték a korábban munkaügyi és szociális miniszteri pozíciót betöltő Nahlest a németek. A Bild című német bulvárlap némi képzavarral élve úgy jellemezte, mint egyetlen „tökös legényt” a pártjában. Nem véletlenül. Például a tavalyi választás idején kijelentette, hogy szívesen „behúzna egyet” az Angela Merkel által vezetett Kereszténydemokrata Uniónak (CDU). A Die Zeit szerint még a francia elnök, Emmanuel Macron is jól tenné, ha napi háromszor fölhívná Nahlest a fontosabb kérdésekben.

Fiatalkorától kezdve tudatosan építgette karrierjét a karakán politikus:

még 18 évesen, gimnazistaként csatlakozott az SPD-hez, 1997 óta tagja a végrehajtó bizottságnak, 2003-tól pedig az elnökségnek is. A filozófia, germanisztika és politológia szakot végzett Nahles a párt ifjúsági szervezetének, a Jusosnak az egyik regionális alelnöke is volt, 1995–1999 között pedig az elnöki posztot töltötte be. Ez már csak azért is különösen fontos most, mert éppen a Jusos az, amelynek tagságán a mostani nagykoalíció múlhat, hiszen ők ellenzik leginkább az együttműködés folytatását. Nahlest a politikai palettán jól elhelyezi, hogy mindig is hangsúlyozta: a tradicionális baloldali értékeket képviseli. Munkája során a nyugati Eifel-régióból származó Nahles igencsak hangsúlyozta a nők politikai szerepvállalásának fontosságát is.

Megosztó lépései és határozott kijelentései miatt sokakból szimpátiát váltott ki. Keményen bírálta a magas bevételekre vonatkozó adókedvezményeket, valamint a bajor kormányfő, Horst Seehofer által javasolt, külföldieket terhelő autópályadíjat, amelyet fölvetésekor még Angela Merkel kancellár is elutasított, mégis a kormányprogram része lett, és törvényt hoztak róla. A szociáldemokrata politikus két éve pedig benyújtott egy módosító törvényjavaslatot a munkanélküliek szociális támogatását szabályozó Hartz IV törvényre, az egyedülálló szülők segélyezésére vonatkozóan. A javaslat alapján a szülők akkor is kapnának támogatást, amikor a gyermek vagy gyermekek éppen nem náluk tartózkodnak.

Nahles többször is üvöltésig kieresztette a hangját a Bundestagban, és olyan is előfordult, hogy altatódalt énekelt az ülés alatt.

Magánéletéről viszonylag keveset lehet tudni. Hat éven át egy Marcus Frings nevű művészettörténész felesége volt, 2016-ban jelentették be, hogy elválnak. A házasságból egy lánygyermek született.

Hogy az SPD egy fiatal és nő politikust választhat elnöknek, nyilván annak a megújulási folyamatnak a része, amivel próbálják visszarántani a 17 százalékos támogatottság környékére zuhant pártot. Persze azért nem mindenki örült felhőtlenül Nahles jelölésének. Flensburg szociáldemokrata polgármestere, Simone Lange például úgy érezte, éppen a párttagoknak nem volt semmiféle beleszólásuk a döntésbe, és emiatt azt követelte a pártvezetéstől, hogy ne adják Nahlesnek a pozíciót.

Magyarország a koalíciós szerződésben

Nem szabad elfeledkeznünk róla, hogy Európa szabadságának és Németország újraegyesítésének alapkövét Magyarország és Lengyelország tette le – a CDU, a CSU és az SPD között létrejött koalíciós szerződés egy alkalommal megemlíti hazánkat, mégpedig az 1989-es, történelmi határnyitásra utalva. A 179 oldalas dokumentumban a lengyelek „jobban jártak”, nyolcszor szerepelnek benne, mégpedig a „kiemelt jelentőséget élvező német–lengyel partnerség” miatt, amelynek része az ifjúsági, kulturális együttműködés elmélyítése. A szerződés említést tesz a weimari háromszög tagjainak – Lengyelország–Németország és Franciaország – szorosabb összefogásáról is. Ami igazán jó hír lehet Varsó számára, hogy Németország a lengyelekkel közösen digitális innovációs centrumot épít a digitalizáció, a mesterséges intelligencia és az információtechnológiai biztonság kutatása céljából. (K. Á.) 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.