Korzika nem kér Emmanuel Macronból

Nem jól ütemezte látogatását a francia elnök, a szigeten újra lángol a függetlenedés vágya.

Kuthi Áron
2018. 02. 04. 18:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emmanuel Macron kedden Korzikára látogat, a Franciaországtól nagyobb önállóságot követelő szigetlakók a hétvégén többezres tüntetéssel adták tudtára a francia elnöknek, hogy nem szívesen látott vendég a kis Földközi-tengeri szigeten. Macron nem is választhatott volna érzékenyebb időpontot a látogatásra. Kedden lesz húsz éve, hogy a ma 320 ezer lakosú sziget végrehajtó testületének számító ajacciói népi gyűlés elnökét, Claude Érignacot meggyilkolták. A függetlenségért erőszakos eszközökkel harcoló Korzikai Nemzeti Felszabadítási Front azóta tűzszünetet hirdetett, de a Párizstól való függetlenedés gondolata még mindig él. Ennek legmarkánsabb jele, hogy tavaly decemberben a függetlenségpártiakból és autonómiapártiakból álló Pe a Corsica (Korzikáért) pártszövetség nyerte a regionális választást a szavazatok 56,5 százalékának megszerzésével. A helyi jobboldal 18, Macron pártja, a Köztársaság Lendületben 12,6, a jobbközép Köztársaságiak pedig 12,5 százalékot értek el.

Gilles Simeoni, a Korzikáért ötvenéves vezetője, a sziget végrehajtó tanácsának elnöke már a tavaly év végi győzelem után rögtön kijelentette, hogy innentől megint terítéken van a Korzika-kérdés, Franciaország nem teheti meg, hogy nem foglalkozik a problémával. A múlt héten a brit Reuters hírügynökségnek adott interjújában úgy fogalmazott, Párizs a tűzzel játszik, ha nem veszi komolyan a sziget autonómiaigényét. A követelések között a korzikai nyelv egyenrangúvá emelése, a külföldiek ingatlanszerzésének megakadályozása és természetesen anyagi természetű dolgok állnak, úgy mint nagyobb költségvetései források lehívása, az azzal való gazdálkodás szabadsága. A nyelvkérdés ügyében már lezajlott egy kör, de a francia kormány nem volt hajlandó az engedményre, ennek volt egyenes következménye a hétvégi utcai demonstráció. – Nem tartunk ott, mint Katalónia, Korzika emancipációjáért dolgozunk – írta le a helyzetet még decemberben a Korzikáért radikálisabb szárnyát képviselő Jean-Guy Talamoni, a Corsica Libera vezetője. 

A mostani tüntetés előestéjén a népi gyűlésen határozatot fogadtak el arról, hogy a párizsi kormánynak „tabuk nélküli” párbeszédet kell kezdeményeznie Korzikával az alkotmány felülvizsgálatáról, mivel a korzikaiak szerint sérülnek a közösség alapvető jogai.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.