Még mindig nyitva vannak a pokol kapui Szíriában

Messze még a háború vége: Kelet-Gútában a civileket sem kímélve próbálják megtörni a fegyvereseket.

2018. 02. 21. 20:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nincs semmink. Sem étel, sem gyógyszer, sem fedezék – panaszolta a BBC-nek az ostromlott szíriai Kelet-Gútából egy orvos. – Hol van a nemzetközi közösség, az ENSZ Biztonsági Tanácsa? Cserbenhagytak minket. Hagyják, hogy lemészároljanak – folytatta kétségbeesetten. Nem is téved sokat: a Damaszkusz külvárosában fekvő Kelet-Gúta ugyanazt a poklot éli át, amit korábban például Aleppóban is láthattunk már. A terület ostrom alatt áll, folyamatosan hullanak a szíriai tüzérség és légierő bombái. Hivatalosan a cél a terroristák kisöprése – van azért belőlük is –, de a lövedék nem válogat harcos és civil között. Az elmúlt három napban legalább 300-an haltak meg, de ez csak a jéghegy csúcsa. Ráadásul november óta egyetlen segélykonvojt engedtek be a humanitárius katasztrófa sújtotta területre.

– Kelet-Gúta egyike azoknak a kisebb enklávéknak, ahol az ellenzék még tartja magát. Itt az elmúlt évben orosz felügyelettel felállt egy deeszkalációs zóna, amit a nemzetközi közösség hallgatólagosan elfogadott. Ugyanakkor mára már egyértelművé vált, hogy a szíriai kormány célja a deeszkalációs zónákban az ellenzék lassú, de szisztematikus felszámolása – magyarázta a történéseket lapunk megkeresésére Szalai Máté. A Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) elemzője is úgy látja, hogy az itt alkalmazott taktika megegyezik a már Aleppóban látottal, ami a megkülönböztetés nélküli erőszakhasználattal igyekszik a fegyvereseket és a civil lakosságot is megtörni. – A lázadóknak nincs nagyon reményük a túlélésen kívül. A regionális és globális nagyhatalmak egyértelműen kifaroltak az ellenzék mögül, a támogatások mennyisége lezuhant, így ma úgy tűnik, hogy stratégiai értelemben már elvesztették a polgárháborút – festette le a helyzetet a szakértő. Egyúttal rámutatott, Basár al-Aszad elnök valószínűleg most azt próbálja kihasználni, hogy mindenki Észak-Szíriára, illetve a török–kurd harcokra figyel.

Merthogy közben az ország másik végében, az észak-szíriai Afrín felé is lassan, de biztosan halad a török Olajfaág hadművelet. Gyors rendezés helyett azonban itt is csak egyre bonyolultabb a helyzet, nemrégiben már arról szóltak a hírek, hogy a szíriai kormányerők vonultak fel a kurdok védelmében. Ez pedig akár további eszkalációval is fenyegethet.

– Jelenlegi információink alapján nem a szíriai hadsereg jelent meg Afrínban, hanem a szíriai hadsereggel szövetséges (szír, iraki, libanoni, esetleg iráni afgán) milíciák, de hogy ezek kik, azt pontosan nem tudjuk. A szíriai állami média is „népi erőkről” beszél. Ez azért fontos, mert így kevés az esélye annak, hogy a török és a szíriai hadsereg között közvetlen összecsapás történjen – árnyalta a képet Szalai Máté. És hogy mi állhat a mozgolódás mögött? A KKI szakértője úgy véli, Aszadnak még belső szövetségeseket kell találnia ahhoz, hogy konszolidálja hatalmát, és mivel a lakosság mintegy 65 százaléka kormányzati, a maradék nagyjából fele pedig kurd fennhatóság alatt él, egy köztük létrejövő megállapodás már elég jó helyzetbe hozná Damaszkuszt. Arra is emlékeztet, hogy amikor Iraki Kurdisztánban volt népszavazás a kurd függetlenségről, Aszad látványos ígéreteket tett a szíriai kurdoknak, hogy ha támogatják őt, kibővíti a jogaikat.

De mit szólnak ehhez a „nagyok”? – Nagyon valószínűnek tartom, hogy Oroszország nem bólintott rá erre. Egyrészt Moszkva számára fontosabb, hogy a törökök részesei maradjanak az orosz–török–iráni asztanai háromszögnek, viszont ha a szíriai kormány beállna a kurdok mögé, azzal Ankarát arra ösztönözné, hogy lépjen ki a rendezésből, és ismét kezdje el vehemensen támogatni az Aszad-ellenes erőket. Másrészt azt is lehet látni, hogy az oroszok intenzív diplomáciai tevékenységet folytatnak a napokban, hogy mindenkit lehiggasszanak. Nekik ez most rosszul jött – összegezte Szalai Máté.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.