Meglepő helyről érkeznek a legújabb menedékkérők Németországba

Szeptember óta összesen majdnem 1800 grúz kért nemzetközi védelmet Németországban, gyorsuló ütemben.

MN
2018. 02. 21. 9:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németországban 2015-ben és 2016-ban tömegesen jelentek meg menedékkérők, főleg a Közel-Kelet (Szíria) és Közép-Ázsia (Afganisztán) konfliktuszónáiból. A legutóbbi hónapokban azonban meglepő helyről érkezik egyre több menedékkérelem: Grúziából. A Welt című lap ír arról, hogy szeptember óta összesen majdnem 1800 grúz kért nemzetközi védelmet Németországban, ráadásul az ütem gyorsul: szeptemberben még csak 238-an voltak, idén januárban már 754-en.

A dologban az a különös, hogy Grúzia (a hivatalos érintkezésben Tbiliszi kérésére Georgia) az Oroszországgal fennálló, befagyott konfliktus ellenére biztonságosnak számít, sőt, tavaly februárban a vízumkényszert is eltörölte az EU a kaukázusi országgal szemben. Németországnak már ekkor voltak fenntartásai, ezért a döntésben szerepel az is, hogy az Európai Bizottság folyamatosan ellenőrizni fogja a feltételek teljesülését, különös tekintettel a szervezett bűnözés elleni harcra.

A menedékkérők számának növekedése már feltűnt a német hatóságoknak is. Néhány napja az észak-rajna-vesztfáliai tartományi integrációért felelős miniszter Joachim Stamp felszólította a szövetségi belügyminisztériumot, hogy cselekedjen, mert úgy látja, a menedékkérelem leple alatt bűnözői csoportok – főleg szervezett betörőbandák – érkeznek az országba. Stephan Mayer, a CDU belügyi szóvivője szintén lépéseket sürgetett, például Grúzia biztonságos országgá minősítését, hogy egyáltalán ne lehessen onnan menedéket kérni, és a vízummentesség visszavonását is meg kell fontolni. Szerinte ugyanis sokan csak a német szociális rendszert akarják kihasználni.

A szövetségi belügyminisztérium a Weltnek azt írta: nemzeti és európai intézkedéseket is tesznek a grúz menedékkérelmek ügyében: fokozzák az ellenőrzést a határátlépésnél, és felgyorsítanák a „visszatérési intézkedéseket”, vagyis a kiutasításokat és kitoloncolásokat. A szövetségi kormány ugyanakkor úgynevezett korai egyeztetést kezdeményezett az Európai Bizottsággal, aminek végső soron a vízummentesség felfüggesztése lehet a vége.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.