Megnyerhetetlen vérfürdő lett a mexikói drogháború

Hiába csukják le az egyik kartell vezetőjét, ha helyét másik kettő veszi át. Óriási üzlet a drogcsempészet.

Szegőfi Ákos
2018. 02. 27. 19:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két eltűnt nyomozó holttestét találták meg a sivatagban; letartóztattak négy rendőrt, akik a gyanú szerint három őrizetbe vett olaszt átadtak helyi gengsztereknek; ismeretlen támadók törtek be egy volt kormányzó farmjára, hogy agyonlőjék az összes díjnyertes lovat – csak három példa az elmúlt hét „terméséből” Mexikóból, ahol lassan minden napra jut valamilyen hátborzongató hír.

Pedig mikor Felipe Calderón egykori mexikói elnök 2006-ban, a drogellenes háború során először döntött a katonaság bevetéséről a narkotikumokkal és szexrabszolgákkal kereskedő kartellek ellen, sokan a háború gyors lezárásában reménykedtek. Hamar csalódniuk kellett, mivel az erőszak csak fokozódott. Olyannyira, hogy 2017-re elérte eddigi tetőpontját: az eddigi legvéresebb év volt a tavalyi a mexikói drogháborúk történetében. A jelentések szerint mintegy 29 ezer ember veszítette életét, és ugyanennyit tartanak nyilván eltűntként a kartellek, a rendőrség, a hadsereg és a háborúba beavatkozó szervezetek összecsapásaiban. Hiába, ha a bűnözés óriási üzlet: Mexikóban a drog óvatos becslések szerint körülbelül 40 milliárd dollár éves bevételt jelent a kartelleknek, és a tortából egyre többen kérnének egy szelettel.

A számtalan bűnszervezet neveit általában a nekik otthont adó területről vagy az őket irányító családról kapják, és gyakran saját címerrel is megkülönböztetik magukat. A legbefolyásosabb kartell, a Sinaloa – ennek a főnöke volt a bebörtönzött, majd a börtönből alagutat fúrva megszökő a „Köpcös” Guzmán – majdnem teljes Észak-Mexikó fölött ellenőrzést gyakorol. A határ menti területek a kartellek terjeszkedésének legáhítottabb célpontjai, hiszen ott az összes, az Egyesült Államokba tartó csempészszállítmánynak át kell haladnia.

A Sinaloán kívül legalább hat nagyobb szindikátus van, amelyek időnként harcolnak, máskor szövetségeket kötnek egymással. A sorozatos összetűzések egyik oka a 2010 táján megjelent, eredetileg pont a Sinaloából kiváló Jalisco-kartell, ami igényt tart az északi területekre, köztük a stratégiai fontosságú határváros, Tijuana ellenőrzésére is. Ezek a bűnözők ráadásul nem csak fegyverekkel vannak jól ellátva, de képzettek is. A Los Zetas-kartell például, amelynek vezetőjét most februárban kapták el, a hadseregből dezertált kommandósokból alakult, és a többi csoportra is jellemző, hogy amolyan zsoldosseregként paramilitáris alakulatokat fogadnak fel. A pálfordulások is gyakoriak: a Jalisco-kartell feje, Ruben Oseguera eredeti foglalkozására nézve rendőrtiszt. A Sinaloa jelenlegi vezetője, az Egyesült Államokban ötmillió dolláros, odahaza harmincmillió pesós nyomravezetői díjjal „kitüntetett” Ismael Zambada pedig a drogháború veteránja, aki fiatal éveit kivéve, amikor pásztorkodott, soha nem foglalkozott mással, csak kábítószer-kereskedelemmel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.