Olasz maffiahálózat szlovák szálai után nyomozott a meggyilkolt újságíró

Nem sokkal Ján Kuciak megölése után kigyulladt a kassai adóhatóság épülete.

Kuthi Áron
2018. 02. 27. 13:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hajmeresztő, de a kegyetlen újságírógyilkosság árnyékában egyszerre mégis hihető elképzelések, találgatások látnak napvilágot Szlovákiában. Alig huszonnégy órával az után, hogy fény derült Ján Kuciak megölésére, és a hír bejárta a világot, kedd reggel kigyulladt a kassai adóhatóság épülete. Állítólag épp az a részleg, ahol a Kuciak érdeklődésének középpontjában álló, adócsalás gyanújába került üzletember-oligarchákkal kapcsolatos anyagok feküdtek. 

A gyilkossággal kapcsolatos másik, megütközést keltő információ, amely végigszaladt a szlovák hírportálokon, az, hogy Kuciak halála kapcsolatban áll kelet-szlovákiai uniós pénzek szisztematikus eltérítésével és az olasz ’Ndrangheta maffiacsoport tevékenységével. Tom Nicholson oknyomozó újságíró azt állítja, az olaszok már a 90-es évektől megtelepedtek Nagymihály és Tőketerebes (Michalovce, Trebišov) környékén, és fokozatosan kiépítették a politikai kapcsolati hálózatukat. A legutóbbi időkig Szlovákiában élt kanadai-brit állampolgár pár hete még levelezett Kuciakkal, akivel uniós források felhasználása után kutattak. Nicholson elmondása szerint az olaszok éveken át mezőgazdasági tevékenységre felvehető forrásokat zsebeltek be, lefizették a megyei főtisztviselőket és a rendőrséget is. Így mivel mindenki meg volt vesztegetve, politikai ciklusokon átívelő módon mehettek a visszaélések. 

A média természetesen azonnal válaszokat szeretne szolgáltatni az érthetetlen esetre, a Sme napilap kedden már azt írta, hogy a meggyilkolt riporter Robert Fico szlovák kormányfő asszisztense és az olasz maffia közti kapcsolat után nyomozott. A sztorit többek között a Parameter.sk hírportál is hozza, magyarul itt olvasható el.  

Az államilag támogatott korrupció kötőszavává vált Bonaparte, vagyis a hasonló nevű pozsonyi luxusingatlan az első perctől felbukkan a legtöbb, Kuciak halálával foglalkozó cikkben. Többek között ezzel a beruházással kapcsolatos illegális adó-visszaigénylésekkel foglalkozott Kuciak. Az ingatlankomplexumhoz a szlovákiai korrupcióval leggyakrabban emlegetett személyiségek, így a nagyvállalkozó Marián Kocner és Ladislav Basternák, de Robert Fico kormányfő, a belügyminiszter és a volt pénzügyminiszter is kötődnek. Hogy kinek hol van lakása az épületen belül, nagyszerűen mutatja egy, a „szlovák újságírás jelenleg legfontosabb infografikájának” titulált alaprajz a Twitter-mikroblogon. 

A szlovák rendőrfőkapitány hétfői tájékoztatóján két fontos dolgot szögezett le. Egyrészt Ján Kuciaknak újságírói tevékenysége miatt kellett meghalnia, másrészt az elkövető vagy elkövetők biztos, hogy nem amatőrök voltak. Kuciak a mellébe, menyasszonya a fejébe kapott egy-egy lövést. Azzal is mindenki egyetért, hogy az elkövetők megtalálására felajánlott egymillió euró (310 millió forint) példátlan Szlovákia történetében. A nyomozást azonban nagyon megnehezíti, hogy Kuciakra és Martina Kusnírovára csak három nappal a gyilkosság után talált rá a rendőrség, akkor is csak úgy, hogy az aggódó édesanya kérte a hatóság segítségét. A gyilkosság feltételezhetően 22-én este történt, de a rendőrök csak 25-én jutottak be a nagymácsédi (Vel\'ká Maca) családi házba. Nehezítő körülmény az is, hogy a településnek ezen a szakaszán nincsenek térfigyelő kamerák. 

Az újságíró meggyilkolása azért érinti rendkívül érzékenyen a kormányzó Smert, de különösen Robert Ficót és Robert Kalinák belügyminisztert, mert ők ketten évek óta verbális hadjáratot folytatnak a médiamunkások ellen, és kettős mércével támadják a kormánykritikus médiumokat. Hírhedt eset volt 2016 végén, amikor Fico „piszkos, szlovákellenes prostituáltaknak” nevezett egyes, meg nem nevezett újságírókat. A durva kijelentésről a belügyminiszter csak annyit mondott, világos volt a kifejezés, a médiában uralkodó helyzetről vitát kell indítani. A gyilkosság ezért aztán annál gyorsabban összerántotta a szlovák médiát. Kedden közös állásfoglalást adott ki egy sor főszerkesztő és médiavállalat-vezető, hogy a kormány garantálja a szólásszabadságot, persze azon túl, hogy a szlovák hatóságok megtalálják a bűncselekmény felelőseit. A közlemény súlyos mondatai közül érdemes egy gondolatot idézni: a gyilkosság a polgárok hatalommal bírókkal és a törvényszegőkkel szembeni ellenőrzési joga ellen irányult. 

Hétfő este a pozsonyiak néma felvonuláson és gyertyagyújtással fejezték ki együttérzésüket, a politikai megmozdulások kedvelt helyszíne, a Szlovák Nemzeti Felkelés (SNP, régen Vásár-) tér megtelt az emlékezőkkel. A nyitrai egyetem is gyászol, Kuciak a kommunikáció tanszéken, Martina Kusnírová pedig a régészeti tanszéken végzett, a fiatal férfi doktorandusza is volt az alma maternek. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.