Oroszországot Ukrajna hivatalosan is agresszor államnak minősítette

Petro Porosenko aláírta a Donec-medence reintegrálásáról szóló törvényt.

MTI
2018. 02. 20. 18:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Petro Porosenko ukrán elnök kedden Kijevben aláírta a Donec-medence megszállt területeinek Ukrajnába történő visszaintegrálásáról szóló törvényt.

„Ígéretemhez hűen aláírom a jogszabályt, aminek egyetlen betűje sem ütközik Ukrajna nemzetközi kötelezettségvállalásaival, beleértve a minszki megállapodásokat” – szögezte le az államfő az aláírási ceremónián, amit az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO) katonai bizottságának ülése keretében tartottak meg.

A törvényt – amely Oroszországot agresszor államnak minősíti, a szakadár kelet-ukrajnai „népköztársaságokat” pedig ideiglenesen megszállt területeknek, és emiatt Moszkva heves tiltakozását váltotta ki – január 18-án szavazta meg az ukrán parlament.

Ideiglenesen megszállt területeknek minősíti a jogszabály Doneck és Luhanszk megyének azokat a részeit, amelyek fölött az ellenőrzést a törvény megfogalmazása szerint Oroszország katonai alakulatai és az orosz megszállók által létrehozott adminisztráció együttesen gyakorolja. Kimondja, hogy a területek Ukrajnához tartoznak, Oroszország illegitim módon, nemzetközi jogi normák megsértésével szállta meg őket.

A dokumentum szerint Oroszországot terheli a felelősség minden anyagi és erkölcsi kárért, amit Ukrajna a megszállás miatt szenvedett el. A jogszabály alapján büntetőjogi felelősség terhel mindenkit, aki részt vesz vagy részt vett az ukrán törvényeket és nemzetközi normákat sértő orosz megszállásban.

Megállapítja továbbá a dokumentum, hogy „Oroszország fegyveres agressziója” a fegyveres erőinek és egyéb erőszakszervezeteinek „nem bejelentett és rejtett invázióival kezdődött”, továbbá terroristatevékenységek szervezésével és támogatásával valósult meg az Ukrajnához tartozó területeken. A törvény nem nevezi meg, mikor kezdődött a kelet-ukrajnai területek kijevi értelmezés szerinti orosz megszállása, de utal egy korábban elfogadott törvényre, amely szerint 2014. február 20-án kezdődött.

A jogszabály értelmében az államfő határozza meg külön rendeletekben a nemzetbiztonsági és védelmi tevékenységek, valamint az Oroszország általi fegyveres agresszióval szembeni válaszlépések kezdetét és végét az agresszió sújtotta térségben.

Olekszandr Turcsinov, a védelmi tanács vezetője több ízben azt hangoztatta, hogy ez a törvény jelentősen megerősíti Ukrajna pozícióját a nemzetközi bíróságokon. Hangsúlyozta továbbá annak fontosságát, hogy a jogszabály „kiszélesíti az ukrán fegyveres erők mozgásterét az orosz agresszióval szembeni fellépésben”.

Oroszország tagadja, hogy fegyveres erői jelen lennének a szakadárok kezén lévő kelet-ukrajnai térségekben. Az orosz külügyminisztérium szerint a törvénnyel Ukrajna „új háborúra” készül. Szergej Lavrov, az orosz diplomácia vezetője kijelentette, hogy az elfogadott jogszabály a konfliktus békés rendezését célzó minszki megállapodások elutasítását jelenti – emlékeztetett az UNIAN ukrán hírügynökség. Porosenko ezt visszautasítva a törvény parlamenti megszavazása után kijelentette, Kijev továbbra is törekszik a válság tárgyalásos, diplomáciai úton történő rendezésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.