Pénzről győzködték egymást Brüsszelben a kormányfők

A brexit után többet kellene a közös kasszába fizetni. A németek közben migrációs ügyben szorongatják a magyar kormányt.

Arató László
2018. 02. 23. 19:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A britek nélkül, informális keretek között találkoztak az európai állam- és kormányfők Brüsszelben. Így semmiféle hivatalos dokumentumot nem kellett elfogadniuk a vezetőknek, pusztán csak eszmecsere történt, a jövő évi EP-választás kereteiről, illetve a 2020 utáni időszak költségvetéséről.

Múlt héten Jean-Claude Juncker mintegy saját politikai örökségeként felvázolt egy olyan rendszert, amelyben az Európai Bizottság elnöke, illetve az Európai Tanács elnöke ugyanaz a személy lenne, vagyis a két pozíció összevonását javasolta. Juncker ezt most is elmondta, azonban a kiszivárgott hírek szerint senki sem támogatta, így ez a téma le is került a napirendről. Mint ahogy egyelőre nem akarnak foglalkozni az úgynevezett transznacionális EP-választási listákkal sem, amit Juncker ugyancsak szorgalmazott volna.

Ami a jövő közös kasszáját illeti: Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke azt mondta, bár nagyon nehéz lesz a következő költségvetés megalkotása, az már most látszik, hogy

az illegális migráció megállítására, a közös védelemre és az Erasmus-programra további összegeket kell fordítani, nem ezeken kell spórolni.

Egy kisebb, de hangos és egy nagyobb és szintén hangos tábor alakult ki a tagállamok között a befizetések emelése kapcsán. Hollandia, Svédország, Ausztria és Dánia nem akar többet fizetni, szerintük a kisebb EU-nak kevesebb pénzbe kell kerülnie. Ők valamennyien nettó befizető tagállamok. Mások ugyanakkor, élükön Németországgal, Magyarországot is beleértve határozott támogatói ennek az iránynak, hajlandóak lennének növelni a befizetéseiket.

A tagállamok jelenleg a GNI – bruttó nemzeti jövedelem – 1 százalékát fizetik be a közösbe, ezt kellene 1,1-1,2 százalék közé emelni. Ehhez a témához tartozik, hogy a németek jókora kavicsot dobtak az állóvízbe, amikor

azt javasolták, hogy a kifizetéseket kössék ahhoz, ki ilyen mértékben vesz részt a közös migrációs politikákban.

Ez elég egyértelmű üzenet volt például a magyar vagy a lengyel kormánynak. Ugyanakkor például a holland miniszterelnök, Mark Rutte azt mondta, hogy szerintük inkább ahhoz kellene kötni a támogatásokat, hogy ki hajlandó átalakítani, hatékonyabbá tenni a gazdaságát és a költségvetés szerkezetét. Sőt, Rutte szerint azt is kötelezővé kellene tenni, hogy az államok betartsák az eddig csak ajánlás szintjén kezelt országspecifikus ajánlásokat. Ez még egy hosszas vita lesz, azonban

Jean-Claude Juncker szerint ha a jövő év júniusáig nem sikerül pontot tenni a végére, akkor annak következményei lesznek.

Előre is vetítette, hogy milyen utóhatásokra lehet számítani: a jelenlegi számokkal dolgozva a strukturális és mezőgazdasági alapok 15, az egyéb politikákra szánt keretösszeg 45 százalékkal fog csökkenni.

Ennél természetesen meg kell említeni, hogy

Donald Tusk szerint sem lenne helyes így összefüggésbe hozni a migráció kezelését a kifizetésekkel.

Orbán Viktor már a negyedik brüsszeli uniós csúcstalálkozóján vesz részt, ahol nem tart sajtótájékoztatót, így nem is lehet őt kérdezni. Ehelyett a Facebookon ismerteti, hogy mik a magyar érdekek. A mostani videójában arról számolt be, hogy vissza fogja kérni a magyar határvédelemre fordított 1 milliárd euró felét az EU-tól, hogy úgynevezett piros kártyás eljárást javasol, amely szerint a nemzeti parlamenteknek „joguk lenne megállítani az Európában zajló vitákat”, és felszólalt az ellen, hogy a migránsok is kapjanak képviseletet az Európai Parlamentben, mert ő ilyen törekvéseket tapasztal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.