Saját kezében az SPD jövője

Szavaznak a német szociáldemokraták, de nagy árat fizethetnek a nagykoalícióért: máris a harmadik helyre estek vissza.

Garamvölgyi Flóra
2018. 02. 20. 17:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődött a német nagykoalícióról szóló szavazás a Németországi Szociáldemokrata Pártban (SPD): az alakulat több mint 476 ezer tagja keddtől március 2-áig adhatja le voksát. Korántsem csak a kormányzás a tét, hanem a párt jövője is: a szociáldemokraták máris óriási árat fizetnek a még meg sem alakult szövetségért: a pártok közötti népszerűségi rangsorban az Insa legújabb felmérései alapján az SPD a harmadik helyre szorult, miután az Alternatíva Németországért (AfD) maga mögé utasította őket.

A közvélemény-kutató társaság adatai szerint az AfD-re a német választók 16 százaléka szavazna, ha most vasárnap volna a szövetségi parlamenti választás, az SPD-re pedig mindössze 15,5 százalék. Az egy héttel korábbi adathoz képest a bevándorlásellenes párt támogatottsága éppen 1 százalékponttal emelkedett, a szociáldemokratáké pedig 1 százalékponttal csökkent, annak ellenére, hogy az AfD átesett egy szakadáson is a választások után. Szeptemberben az SPD-re még 20,5 százalék szavazott, ami így is a párt történetének legrosszabb eredménye volt, de úgy látszik, az elmúlt hónapok eseményei miatt szavazótáboruk jelentős része elpártolt tőlük. A nemrég lemondott pártelnök, Martin Schulz ugyanis a választás előtt még azt ígérte, pártja ellenzékbe vonul; majd mégis beadta a derekát az újabb koalíciót illetően, és több olyan pontban is hajlandónak mutatkozott a kompromisszumra, amikben korábban teljesen ellentétes nézeteket vallott Angela Merkel kancellárral és pártjával.

Közben az SPD ifjúsági szervezete, a folyamatosan tagokat toborzó Jusos továbbra is azon a véleményen van, hogy nem kellene közösködni Merkelékkel. A szervezet vezetője, a 28 éves Kevin Kühner szerint ez az egyetlen kiút a soha nem tapasztalt népszerűtlenségből. Kühner legutóbb Európa királynőjének nevezte Merkelt, és kijelentette, hogy a 154 éve alapított SPD egy büszke, nagy múltú párt, ezért „nincs szüksége arra, hogy alávesse magát Merkel asszony akaratának”. A nagykoalíció a több ezer új belépő miatt tehát még egyáltalán nem biztos. Kudarc esetén Merkelék kisebbségi kormányban folytatják, igaz, valószínűleg a szociáldemokraták, ha ellenzékbe kerülnek is, bizonyos ügyekben támogatni fogják majd őket.

De a megismételt választással sem járnának feltétlenül rosszul Merkelék. Az Insa kutatása azt is mutatja, hogy Merkel pártszövetsége, a Kereszténydemokrata Unió és a Bajor Keresztényszociális Unió (CDU/CSU) nagyjából őrzi a tavaly szeptemberi választásokon elért eredményét: egy most vasárnapi szavazáson a választók 32 százalékára számíthatna, míg szeptemberben 32,9 százalék voksolt ténylegesen rájuk. Jelenlegi eredményükkel erősebbnek számítanak, mint az AfD és az SPD együtt, így úgy tűnik, az SPD lehangoló számai az ő malmukra hajtották a vizet.

Merkel pártjában nem ez az egyetlen örömteli hír az elmúlt napokból. A kancellár új főtitkárt jelölt ki, régi bizalmasa, Annegret Kramp-Karrenbauer, a Saar-vidéki miniszterelnöke személyében. Az 55 éves Kramp-Karrenbauer jelölését még azok is helyeselték, akik előzőleg éles kritikával illették Merkel döntéseit. Az új főtitkárt várhatóan a február 26-ai CDU-kongresszuson választják meg hivatalosan, ugyanazon a napon, amikor a tervek szerint jóváhagyják a szociáldemokratákkal kötendő nagykoalíciós szerződést is – amit még persze az SPD párttagságának is el kell fogadnia. Az előző főtitkár, Peter Tauber a tavaly szeptemberi választási eredmény miatt távozik, ráadásul egészségi állapota súlyosan megromlott – folyamatos kórházi kezelésre szorul, egy hónapja pedig egy gyomorműtéten is átesett. Kramp-Karrenbauerben viszont sokan a kancellár utódját látják, a német sajtó pedig máris mini-Merkel néven emlegeti, hiszen „a Mutti” is a főtitkári pozícióból léphetett előre pártelnöknek, majd kancellárnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.