Sokára jöhet az új amerikai nagykövet

A CNN szerint még nem nevezték meg a jelöltet Washingtonban. Egy kalapban vagyunk Fehéroroszországgal.

Földi Bence
2018. 02. 01. 20:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megüresedett, vagy nincs jelölt – ez a kategória vonatkozik Magyarországra a CNN amerikai nagykövetekről készült nagy összeállításában. Az amerikai hírtelevízió információi szerint úgy fest, egyelőre nincs jelölt a budapesti képviselet élére. Ez érdekes megvilágításba helyezi a Magyar Idők kormányzati forrásokból „szerzett” értesülését, miszerint David Cornstein lehet az új amerikai diplomata Budapesten.

A Magyar Idők információját lapunknak akkor nem erősítette meg az amerikai követség – mint írta, a Fehér Ház egyelőre nem nevezett meg senkit, aki misszióvezetőként Budapestre érkezhetne. Ugyancsak az elnöki hivatalhoz irányított bennünket az amerikai külügyi tárca (State Department), a Fehér Házból azonban nem reagáltak megkeresésünkre. Egyebek között arra voltunk kíváncsiak, mi alapján választhatták ki Cornsteint, illetve mikorra várható az érkezése. A CNN információi szerint egyelőre még biztosan nem, hiszen – már ha Cornstein valóban esélyes a posztra – még nem nevezte meg őt a Trump-adminisztráció.

Lenne igény amerikai nagykövetre, hiszen Colleen Bell amerikai tévéproducer már több mint egy éve távozott a posztról, miután az új amerikai elnök visszahívta az Obama-kabinet politikai kinevezettjeit. Azóta David J. Kostelancik vezeti ügyvivőként a missziót, és a viszony nem javult a felek között, miután

a diplomata tavaly ősszel kemény kritikával illette a magyarországi sajtószabadságot.

Az Egyesült Államokban a nagyköveteket az elnök nevezi ki – kevésbé fontos helyszínekre sok esetben politikai szövetségeseket, adományozókat –, a beosztott szakdiplomatákat a külügyi minisztérium. Utóbbiban ugyan már megindult az átrendeződés: lapunk hétfői számában Dobozi István, a Világbank volt energetikai tanácsadója – aki maga is az Egyesült Államokban él jelenleg – azt írta, hogy az Európáért is felelős helyettes államtitkár,

Wess Mitchell helyteleníti a Magyarországgal szemben követett eddigi washingtoni politikai irányvonalat.

Mitchell – akiről a hónap közepén Washingtonban járt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is igen pozitívan nyilatkozott – rossz szemmel nézi az olyan beavatkozásokat, mint amilyen a magyar vidéki média amerikai pénzügyi támogatása, amelyet a külügy egy másik hivatala kezdeményezett még korábban.

Ám a State Departmenten belüli átalakulás döcögősen és lassan zajlik: úgy tudjuk, sokan még mindig a demokrata kormányzathoz húznak, és bár lojálisak az elnöki intézményhez, Donald Trump személyéhez nem. Éppen ezért

Orbán Viktor kabinetje is örülne már egy új, Trumphoz közel álló nagykövetnek.

Információink szerint kormányzati berkekben abban reménykednek, hogy a remek gazdasági kapcsolatok mellett politikai szinten is javulhatna a két ország viszonya, ha nem egy a külügyből az Obama-kormányzat által delegált szürke eminenciás lenne a legmagasabb szintű diplomata a fővárosban. Ám erre még várni kell, és az Egyesült Államoktól bölcs döntésnek tűnik, hogy az április 8-ai magyarországi választás után küld majd nagykövetet Budapestre – így ugyanis egyik oldal sem gyanúsíthatja majd azzal Washingtont, hogy bele akart avatkozni a magyarországi belpolitikába.

A CNN összeállításából az is kiderül, hogy a Trump-adminisztráció a legfontosabb helyeken – Oroszország, Egyesült Királyság, Franciaország, Kanada, Kína, India stb. – már meglépte a nagykövetcserét, Németországban pedig már megnevezték a leendő nagykövetet, de a kongresszus még nem bólintott rá a kiküldetésére. Érdekes az is, hogy

Közép- és Kelet-Európában a hírtelevízió információi szerint csak Fehéroroszország van hasonló helyzetben, mint hazánk:

egyelőre nem látható, mikor érkezik hozzájuk nagykövet, a poszt üres. A többi országba vagy új nagykövet érkezett, vagy már megvan, ki lesz az, illetve meghagyták a régi karrierdiplomatát a kirendeltség élén – ezt láthatjuk keleti szomszédunk, Románia esetében is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.