Süllyed a Westminster-palota, költöznek a képviselők

A felújítás alatt el kell hagyniuk az ikonikus helyszínt a brit honatyáknak. A Big Ben is ferde torony lett.

Garamvölgyi Flóra
2018. 02. 07. 21:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hat évre kiköltöztetik a brit honatyákat a Westminster-palotából, ahol már 1547 óta üléseznek. A történelmi épület állapota az évek múlásával egyre csak romlik, és az elmúlt évtizedben legalább hatvan olyan eset történt, amely majdnem tűzvészt okozott a parlamentben. A második világháború óta ez lesz az első olyan alkalom, hogy nem az ikonikus helyen tartják majd az ülést. A „westminsteri típusú kormányzati rendszer” is az épületről kapta a nevét, amely mára a parlamentáris demokrácia egyik szimbólumává vált.

A Westminster helyén a XI. században épült az első királyi palota, és ez volt az angol királyok elsődleges londoni székhelye egészen 1512-ig, amikor is az épület legnagyobb részét elpusztította egy hatalmas tűz. 1834-ben újabb tűzvész sújtotta, amelyet csupán a Westminster-csarnok, a Szent István-kerengő, a kriptában lévő Szent István-kápolna és a híres Ékszertorony élt túl. Ezután országos pályázatot írtak ki a Westminster felújítására, amelyre a legjobb építészek jelentkeztek – közülük Charles Barry nyerte meg a felhívást egy késő gótikus stílusú tervvel, munkáját egy Augustin W. N. Pugin nevű építész segítette.

Az új épületbe az Ékszertorony kivételével a megmaradt részeket is belefoglalták. Az előzőnél jóval monumentálisabb újnak ezeregyszáz helyisége van. A folyópartra néző részét a főhomlokzattal a Temze medrének részbeni feltöltésével alakították ki. A felújítás annyira sokáig tartott (és olyan drága volt), hogy mire elkészült az épület végleges formája, mindkét építész elhunyt. A belső díszítőmunkák a megszakítások miatt még a XX. században is folytatódtak. Azóta főként a londoni levegő szennyezettsége miatt kellett felújító munkálatokat végezni az épületen – a háborús károkat leszámítva. Az 1941-es német bombázás ugyanis lerombolta a képviselőházi üléstermet.

A felújítandó épületben a legnagyobb problémát a süllyedés okozza, amit súlyosbítanak az elmúlt évtizedek nagyszabású felszín alatti munkálatai. A parlament alatt két metróvonal és egy nagy átmérőjű szennyvízgyűjtő csatorna is húzódik, emellett épült egy mélygarázs a képviselők számára. Ezeknek a föld alatti üregeknek már látható következményei is vannak a felszínen. Az 1858-ban felépült, 97 méter magas világhírű óratorony, a Big Ben, amely szintén a Westminsterhez kapcsolódik – először csak a benne lakozó óraharangot hívták így, de a becenév azóta átragadt a toronyra is –, legmagasabb pontján immár 43 centiméternyire elhajlik a függőlegestől. A torony dőlésszöge északnyugat felé 0,26 fok, és ez bizonyos távolságról most már szabad szemmel is észlelhető.

A parlament épületének végét a híres Victoria Tower zárja, ahonnan a Lordok Házának bejárata nyílik. Ezen az ajtón lép be a királynő, hogy megnyissa a parlament új ülésszakát. A toronyban jórészt régi iratokat tárolnak, de ez jelzi a parlamenti üléseket is, ilyenkor a tornyon a brit nemzeti zászló, a Union Jack lobog.

A kormány, amely a Westminsterben ülésezik, a nálunk megszokott rendszertől egészen eltérő módon épül fel. Először is mert ha csak névlegesen is, de a brit alkotmány szerint a végrehajtó hatalom a monarchia (jelen esetben a királynő) kezében van, ám ezt a hatalmát csak a kabineten keresztül és annak tanácsára gyakorolhatja. A kormány feje a miniszterelnök (ezt a pozíciót jelenleg Theresa May tölti be). A miniszterelnököt hivatalosan a királynő nevezi ki – a tisztségre azt a személyt választják ki a parlament tagjai közül, aki a legnagyobb valószínűséggel tud képviselőházi többséget állítani maga mögé. Az uralkodó formálisan a miniszterelnök javaslatára nevezi ki vagy meneszti a többi kormánytagot, de az egész kormánynak le kell mondania, ha a képviselőházban elveszíti a bizalmi szavazást.

A parlament alsó- és felsőházból áll – előbbi 650 fős, és mindannyian a „parlament tagja” címet viselik, megbízatásukat pedig valamennyien egyéni választókerületben nyerik. A felsőház jelenleg 805 tagú. A főrendek közül huszonöten az angol egyház püspökei és a skót egyház felügyelői, akik a kormányzati sorokban foglalnak helyet, őket hívják „lelki uraknak”. Kilencven olyan tagja van a háznak, akiket a királyság örökletes főrendjei maguk közül titkos szavazással választanak. Ketten hivataluknál fogva tagok, míg a többiek olyan arisztokraták, akiket a miniszterelnök javaslatára a királynő tett nemessé – ők nemesítésüktől életfogytig jogosultak a ház munkájában részt venni. 1999-ben törvény fosztotta meg a főnemeseket, az örökös lordokat attól, hogy származásuk ősi jogából eredően a brit parlament felsőházának tagjai legyenek (lásd keretes írásunkat).

És hogy hova mehet majd a felújítás alatt az alsó- és a felsőház ülésezni? A lehetséges működési helyszínek között van a II. Erzsébet Konferencia-központ, alig néhány percnyi sétára a parlamenttől, de szakértők szerint használható lenne a 2012-es londoni nyári olimpiai játékok sportkomplexumának egykori médiaközpontja is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.