Szexuális zaklatás a riói karnevál csillogása mögött

A férfiak 61 százaléka úgy véli, hogy egy egyedülálló nő, aki elmegy a karneválra, ne panaszkodjon, ha zaklatják.

Garamvölgyi Flóra
2018. 02. 19. 4:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A #Me too-mozgalom már Brazíliába is elért, ahol éppen most ér véget a világhírű riói karnevál. A nőjogi aktivisták a karnevált különösen jó alkalomnak tartják arra, hogy Brazília ne csak a táncra és mulatságra, de a nők helyzetére is figyeljen. Hiszen éppen ez az a rendezvény, ahol a hölgyek olyan jelmezekben vonulnak utcára, amelyek alig takarnak valamit a testükből, ezért is különösen fontos felhívni a férfiak figyelmét, ilyenkor is tisztelettel bánjanak a másik nem képviselőivel szemben.

A riói karneválon is mindennapos a szexuális zaklatás. Rosane Borges, a Sao Paoló-i Egyetem professzora szerint elmondható, hogy a tánc és a vidámság ünnepén gyakran tárgyként kezelik a nőket, csupán azért, mert szamba közben többet mutatnak meg magukból, mint a hétköznapokon. Több hivatásos táncos is beszámolt arról, hogy az ünnepségen számos alkalommal kaptak férfiaktól olyan ajánlatokat, amilyeneket prostituáltaknak szokás tenni. Az arcátlan megjegyzéseken kívül több ízben is zaklatás áldozataivá váltak azok a hölgyek, akik megjelenésükkel a karnevál jelképeivé váltak. Beszédesek a számok is: egy 2016-os, Sao Paoló-i felmérésben a férfiak 61 százaléka értett egyet azzal a kijelentéssel, hogy ha egy egyedülálló nő elmegy a karneválra, az ne panaszkodjon zaklatás miatt.

Ráadásul nemcsak a nemi egyenlőtlenség, a rasszizmus is mindennapos a karneválon. Az alábbi régi közmondás, amely éppen a februári ünnepség alatt kapott szárnyra, világosan tükrözi, mennyivel nehezebb helyzetben vannak a színes bőrű nők az ilyen rendezvényeken: „Végy el egy fehér nőt, dolgoztass egy feketét, és paráználkodj egy mulattal!” Gilberto Freyre szociológus elmondta, a színes bőrű hölgyek nagyobb mértékben vannak kitéve szexuális zaklatásnak a karneválon, hiszen sokakban hamis prekoncepciók élnek, miszerint ők könnyebben kaphatók.

Mivel a férfiközpontúságot a brazil kultúra mélyén gyökerezőnek tartják, a helyi nők számára nagyon hosszú út vezet addig, hogy valóban nemi egyenlőségről beszélhessünk. Mégis, a karnevál párbeszédet tudott elindítani a szexuális zaklatásról. A Mulheres Rodadas nevű nőjogi szervezet egyik társalapítója, Deborah Thome szerint az ünnepség kiváló alkalom arra, hogy a nők tiszteletének kérdéséről beszéljenek. A szervezet egy olyan Facebook-poszt után indult, amelyen egy olyan férfi szerepelt, aki egy táblát tart „nem útszéli nőt érdemlek” felirattal. Maga a „rodadas” szó is olyan személyre utal aki „gyakran cserélgeti a partnereit”, aki az „út szélén áll”.

A mozgalom első akciója még három évvel ezelőtt indult, ekkor nem számítottak sok résztvevőre, mégis több mint 1000 nő jelent meg a demonstráción. A Mulheres Rodadas vezetői egyetértenek abban, hogy a riói karnevál csupán aprócska szelete egy hatalmas és igen súlyos problémának, éppen ezért az elmúlt pár évben igyekeztek minél több feminista üzenetű felvonulást szervezni, amelyen a hölgyek olyan állatoknak öltöztek be, ahogyan nevezték őket zaklatóik, például kígyó-, tehén- és piranhaálarcot is lehetett látni ezeken a színes demonstrációkon.

Dél-Amerika legnagyobb országában különösen rossz a nők helyzete: a statisztikák azt mutatják, ebben az országban gyilkolják meg évente a legtöbb nőt. Egy 2014-es felmérés pedig arról tanúskodik, hogy minden 11. percben megerőszakolnak egyet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.