Talán nem is olyan félelmetes ember ez a Martin Schulz

A fiatal SPD-tagság lázong a német nagykoalíció koalíció ellen. A szerdai megállapodás háttere.

Techet Péter
2018. 02. 08. 12:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahhoz képest, hogy a német szociáldemokraták (SPD) a szeptemberi választások után hallani sem akartak az addigi nagykoalíció folytatásáról, a balközép párt meglepően gyorsan, három hét után megegyezésre jutott Angela Merkel uniópártjaival (CDU/CSU). Persze azért az SPD január közepéig gondolkodott, és a kongresszus csak ekkor hatalmazta fel végleg a pártelnökséget, hogy tárgyalásokat kezdjen. A koalíciós szerződésben mindkét fél számos kompromisszumot kötött. Az SPD-nek nem sikerült a két legfontosabb követelését, azaz a menekültek családtagjainak szabad beutazását és a mindenkire kötelező állami társadalombiztosítás bevezetését keresztülverni. Mindazonáltal a párt fontos tárcákat kap az új kormányban. Övék lett a külügy, a pénzügy, a munkaügy, az igazságügy, a családügy és a környezetvédelem. A szokásokhoz híven a külügyminisztert a mindenkori kisebbik koalíciós partner adja. Az viszont már sokakat meglepett, hogy maga Martin Schulz pártelnök kapja a posztot, merthogy az Európai Parlament volt elnöke hosszú ideig elzárkózott a kormánytagságtól. A koalícióra a pecsét azonban csak az SPD-tagságban lebonyolított szavazás után kerülhet, így március közepéig még biztosan nem kezdheti el munkáját a német kormány. 

Az SPD nagy trófeája a pénzügyminiszteri poszt. A tárcát az előző ciklusban a kereszténydemokrata Wolfgang Schäuble töltötte be, aki mind az eurózónán, mind Németországon belül a szigorú spórolást hirdette. Azzal, hogy az SPD-hez kerül a tárca, növelni lehet a társadalmi újraelosztást a jelentős adóbevetélekből és a költségvetési többletből. A pénzügyminisztériumból az SPD sikeresen támogathatja Emmanuel Macron terveit is egy egységesebb eurózónáról. A tárca várományosaként Olaf Scholz jelenlegi hamburgi tartományfőnököt kezelik, aki az SPD-ben lehetséges kancellár-jelöltnek számít. Osztogató pénzügyminiszterként megalapozhatja népszerűségét. Jelenleg azonban az SPD messze van attól, hogy esélyes kancellár-jelöltekben gondolkodhasson. A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint immáron csak tizenhét százalék szavazna a szocdemekre, ezzel csupán két százalékkal előzik meg a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) pártot.

Az SPD-n belül a koalíció támogatói és hívei egyaránt az AfD-től való félelemmel érvelnek: egyesek szerint egy mostani előrehozott választáson omlana be a német szociáldemokrácia, mások szerint ez viszont a nagykoalíció folytatása miatt fog 2021-ben bekövetkezni. A vita még nem ért véget, ugyanis az SPD egy pártbeli népszavazástól teszi függővé, aláírja-e a szerdai koalíciós megállapodást. Az SPD közel félmillió tagja az elkövetkező három hétben adhatja le a szavazatát. A koalíciót támogató pártelnökség mellett a párt baloldala és főleg a Merkel-ellenes ifjúszocialisták (Jusos) is járják az országot és győzködik a tagságot. Mivel az SPD számára a jelenlegi népszerűségvesztéssel járó koalíciónál már csak egy hirtelen kiszállás okozhatna nagyobb gondot, vélhetően a tagság követni fogja a pártelnökség ajánlását, és igent mond a 2005 óta harmadszorra összeálló CDU/CSU-SPD-kormányra.

Az SPD mellett a koalíció a bajor keresztényszociálisoknál (CSU) is vitatott. A bajor kormánypárt attól fél, hogy egy túlzottan menekültbarát berlini vonal miatt további szavazói léphetnek le az AfD-hez. Idén ősszel Bajorországban tartományi választások lesznek, és a CSU elvesztené jelenlegi müncheni abszolút többségét. Ezért lehet fontos a pártnak, hogy ők jelölhetik a belügyminisztert Berlinben, Horst Seehofer korábbi bajor kormányfő, CSU-elnök személyében. A politikus tárcája a „hazaügyi” kitétellel is kibővül, ami érdemben nem sokat jelent – de megerősítheti a CSU jobboldali imidzsét.

– Fontos kiemelni, hogy bár a koalíciós megállapodás megszületett, annak életbe lépése az SPD tagságának a hozzájárulásától függ – nyilatkozta lapunknak Hegedűs Dániel politológus. A több mint 450 ezer párttag álláspontja azonban igencsak megosztott, így a nagykoalíció jövője is kétesélyes még. Hegedűs véleménye szerint nem feltétlenül lesz negatív hatással a magyar–német kapcsolatokra, ha Martin Schulz kapja meg a külügyminiszteri széket. – Schulz valóban többször is kritikusan nyilatkozott a magyar kormányról, de számos fontos kérdés nem a miniszter, hanem a külügyi apparátus szintjén dől el, így nem biztos, hogy a német–magyar kapcsolatok alapdinamikáján rövid távon érzékelhető lesz a változás – folytatta a politológus. Kiemelte, hogy az SPD-tagság szavazása miatt március elejéig-közepéig még biztosan nem fog megalakulni az új német kormány, és a közelgő választás miatt egyébként is óvatosabban fogják kezelni a Magyarországgal kapcsolatos kérdéseket. Így rövid- és középtávon nem valószínű, hogy nyomás nehezedne Magyarországra egy Martin Schulz vezette német külügyminisztérium részéről – fűzte hozzá Hegedűs. A szakértő azt is kifejtette, hogy az SPD-tagság és a pártelit közötti konfliktus még alakíthat az eseményeken, hiszen majd 25 ezer új párttag csatlakozott a szociáldemokratákhoz csak január óta, jórészt azzal a céllal, hogy megakadályozzák a nagykoalíciót. – A Jusos, a párt ifjúsági szervezete a nagykoalíció legnagyobb ellenzője, jól szervezett és professzionális ellenkampányuknak hiba lenne alábecsülni a hatását – zárta gondolatait Hegedűs Dániel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.