Továbbra sem kaphat uniós vízummentességet Törökörszág

Egészen addig, amíg nem enyhítenek a terrorellenes törvényen.

MTI
2018. 02. 16. 13:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tanácskozásra Ömer Celik európai uniós ügyekért felelős török minisztert is meghívták.

A belga külügyi tárca vezetője azt mondta, hogy először Ankarának kell enyhítenie terrorellenes törvényén, de ezt Törökország rendszeresen elutasítja.

„Ha sikerül a jogszabályokat összhangba hozni az Európai Unió értékeivel, akkor előre lehet lépni” – mondta Reynders. Ankara állítása szerint azonban szüksége van ezekre a jogszabályokra, tekintettel a biztonsági fenyegetésekre Törökországban.

Törökország tudja, hogy elvben Európa a legmegbízhatóbb és legkiszámíthatóbb szomszédja, és érdekében áll jó kapcsolatot ápolni vele – mondta az újságíróknak nyilatkozva Johannes Hahn uniós bővítési biztos.

„Vannak biztató jelek, de amikor a jogállamiságról van szó, a helyzet még mindig nem kielégítő” – tette hozzá az osztrák politikus.

Törökország azonban mihamarabb vízummentességet vár az EU-tól, mert Ankara úgy véli, teljesítette az Európai Unió által támasztott 72 kritériumot.

A vízumliberalizáció eltörlésének felgyorsítása a 2016 márciusában kötött török–uniós menekültügyi megállapodásnak is része volt. Erre hivatkozva Ankara többször felemlegette, hogy szerinte az EU nem tartja be az egyezséget. Törökország viszont azóta sem módosította a terrorizmusellenes törvényt, ami az EU egyik feltétele, mert úgy ítélik meg, hogy a jogszabály túl tágan értelmezhető.

A török uniós csatlakozás főtárgyalója a pénteki találkozóra megérkezve nem nyilatkozott az újságíróknak. Ömer még szerdán azt mondta, hogy Ankara a vízummentesség ügyéhez kapcsolódó dokumentumokat „maholnap” átadja az Európai Bizottságnak. Hahn pénteken jelezte, hogy az EB már vizsgálja ezeket a dokumentumokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.