A drogkereskedőknek halált, Amerikának szép jövőt ígért Trump

A védővámok nagyszerűek, Kim Dzsongunnal akár eredményre is lehet jutni – erről beszélt pennsylvaniai kampányútján az amerikai elnök.

MN
2018. 03. 11. 9:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az acél- és alumíniumipari védővámokról szóló rendeletét dicsérte, és meghirdette a 2020-as amerikai elnökválasztás új jelszavát szombat este Donald Trump egy pennsylvaniai nagygyűlésen.

Az amerikai elnök a Pittsburgh melletti Moon Township nevű pennsylvaniai kisvárosban azt mondta: „2020-ban az lesz a jelszavunk, hogy őrizzük meg Amerikát nagyszerűnek, és felkiáltójel” – és közben egy nagy felkiáltójelet rajzolt a levegőbe.

Az elnök a kedden tartandó – az őszi, úgynevezett félidős választások előtti – előválasztás egyik republikánus képviselőjelöltje, Rick Saccone mellett kampányolt, a nagygyűlést egyúttal kihasználta arra is, hogy dicsérje az acél-, és alumíniumipari védővámokról szóló, pénteken aláírt döntést. Utalva arra a pénteken nyilvánosságra hozott adatra, miszerint februárban 313 ezer új munkahelyet hoztak létre az Egyesült Államokban, leszögezte, hogy eddigi gazdaságpolitikája kezdi meghozni az eredményeket. Hangsúlyozta, hogy a védővámok segítenek fellendíteni Pennsylvania gazdaságát is –  írja az MTI.

– Az acéliparotok visszatér, minden visszatér majd – fogalmazott az elnök a több ezer lelkesen tapsoló jelenlévő között. Ígéretet tett arra is, hogy a védővámokra ellenlépésként hozott európai vámokat is megválaszolja, és védővámot vet ki az európai import gépkocsikra is.

A Donald Trump elnök által jóváhagyott rendelet szerint Amerika kereskedelmi szövetségeseinek 25 illetve 10 százalékos büntetővámot kell fizetnie az acél és az alumínium behozatala után – kivételt ez alól csak a szomszédos Kanada és Mexikó élvez, utóbbi államot viszont azzal provokálja Trump, hogy velük fizettetné ki az az amerikai–mexikói határon felhúzott fal költségeit

A védővámról szóló döntés Washington összes partnerét felháborította, tiltakozott az Európai Unió is, Kína szerint pedig ez súlyos támadás a nemzetközi kereskedelmi rendszer ellen.

Trump szentelt néhány szót a Kim Dzsongunn észak-koreai vezetővel várható csúcstalálkozónak is. – Ki tudja, mi fog történni – fogalmazott, majd hozzátette – Lehet, hogy gyorsan feláll az asztaltól, de az is megtörténhet, hogy a világ számára a legnagyszerűbb megállapodást kötjük meg”. Hangsúlyozta, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök „tényleg nagyon sokat segített”.

Az elnök ismét kritizálta a sajtót, majd az őt bíráló, és alkotmányos eljárással őt elmozdítani akaró egyik demokrata párti politikusnőről, Maxine Watersről megjegyezte, hogy „alacsony az intelligencia-hányadosa”.

Megismételte, hogy az amerikai–mexikói határon felépítik az ígért falat, és „semmiképpen nem mond le” arról, hogy az árát Mexikóval fizettesse ki. Elmondta, hogy visszautasította Enrique Pena Nieto mexikói elnök álláspontját, miszerint Mexikó nem hajlandó kifizetni a határfal költségét. Trump veje és tanácsadója, Jared Kushner a héten Mexikóban tárgyalt Pena Nietóval, hogy megpróbálja puhítani az ország vezetőit.

Beszédében Donald Trump dicsérte azokat az országokat, ahol halálbüntetéssel vagy életfogytig tartó börtönnel sújtják a kábítószer-kereskedőket. Felvetette, hogy az Egyesült Államokban is fontolóra kellene venni hasonló büntetéseket.

Ilyen ország a Fülöp-szigetek is, ahol drogellenes háború címén több ezer embert lőttek már agyon az utcán járőröző rendőri egységek és az önkéntes igazságosztókból verbuválódó félkatonai alakulatok. A mészárlást Rodrigo Duterte államfő hirdette meg, aki saját bevallása szerint is több embert ölt meg személyesen. Trumpot ez sem tartotta vissza attól, hogy tavaly novemberben  elismerően nyilatkozzon a Fülöp-szigeteki elnök „erőfeszítéseivel” kapcsolatban.

Kína szerint rendkívül improduktív lenne egy kereskedelmi háború Kína és az Egyesült Államok között, Peking soha nem indítana ilyet elsőként - közölte az ázsiai ország kereskedelmi minisztere. Csung San egy vasárnap tartott pekingi sajtóértekezleten rámutatott arra, hogy \"kereskedelmi háborúknak nincs győztese, az mindenkinek csak kár okozna\". A miniszter hangsúlyozta, hogy Kína nem érdekelt kereskedelmi háború kirobbantásában és ezért nem is akar ilyen indítani. Rámutatott ugyanakkor arra, hogy \"Kína képes megfelelő választ adni, ha az ország és népe érdekének a védelme azt megköveteli\". A kereskedelmi miniszter emlékeztetett arra, hogy a két ország közötti kereskedelem nagysága csaknem 230-szorosára nőtt az elmúlt negyven évben és a kétoldalú befektetések értéke már túl van a 230 milliárd dolláron. 

Kína az Egyesült Államok tízedik legnagyobb acélszállítója. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.