Az ENSZ szerepének erősítése mellett állt ki az új német külügyminiszter

Egyre gyakoribbá válnak a nemzeti külön utak – jelentette ki Heiko Maas.

MN
2018. 03. 28. 17:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világszervezet szerepének erősítése mellett foglalt állást szerdán New Yorkban, a világszervezetben tett bemutatkozó látogatásán Heiko Maas új német külügyminiszter – írja az MTI.

Maas szerint az ENSZ szerepének erősítésére van szükség olyan időkben, amikor – mint fogalmazott – egyre gyakoribbá válnak a nemzeti külön utak.

„Olyan időkben élünk, amikor nagyobb igény van az ENSZ-re, s nem kisebb, mint azt egyesek gondolják” – hangsúlyozta Maas. A német szociáldemokrata politikus ezzel kapcsolatban utalt Donald Trump amerikai elnökre, aki kritikusan tekint a 193 tagállamú világszervezet tevékenységére.

A DPA német hírügynökség szerint Maas New Yorkban mindenekelőtt támogatást kíván szerezni ahhoz, hogy Németország 2019–2020-ban ismét az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagja lehessen.

„Vállaljuk a felelősséget, és a jövőben is vállalni akarjuk” – emelte ki Maas, utalva arra: António Guterres ENSZ-főtitkár előtt kifejezésre juttatta Németország készségét, hogy „felelősséget vállaljon minden olyan kérdésben, amely a világszervezet napirendjén szerepel”. Emlékeztetett: Németország az ENSZ második legnagyobb befizetője, illetve fontos szerepe van a békemissziókban is, amelyekhez csapatokkal járul hozzá. Hozzátette: Németország a BT-ben „a hamis hírek korában is józan ésszel akar majd eljárni”.

Ismeretes, a magyar kormány viszonylag új plakátjai azt hirdetik, „Magyarország dönt, nem az ENSZ”. Még február elején Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úgy nyilatkozott, „az ENSZ globális migrációs csomagjának terve kísértetiesen hasonlít a Soros-tervre”.

A világszervezet tárgyalás alatt lévő menekültügyi egyezményét ugyanis a magyar kormány úgy értelmezi, hogy eltörölnék a határokat, és szabaddá tennék a migrációt. Korábban Szijjártó Péter külügyminiszter még azt is belengette, hogy Magyarország – az Egyesült Államokhoz hasonlóan – kilép az egyezmény tárgyalásából, ha az első tervezet nem olyan lesz, mint szeretné. Ez végül nem történt meg, sőt tizenkét pontos javaslatcsomag készült a tervezethez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.