Berlin bekeményít a szociális segítséggel visszaélő bevándorlókkal szemben

„Jól szervezett bandák" állítólag Kelet-Európában toboroznak embereket a csaláshoz.

MTI
2018. 03. 20. 16:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hubertus Heil közleménye szerint a kormány és a szövetségi munkaügyi hivatal (BA) 2016 óta dolgozik a rendszerszerű visszaélések feltárásán, és visszamenőleges ellenőrzési módszereket is kifejlesztettek.

A múlt héten hivatalba lépett kormány minisztere kiemelte, hogy hivatali ideje alatt a törvény teljes szigorával küzdenek a visszaélésekkel szemben.

A Bild című lap kedden arról írt, hogy a BA tavaly csaknem 150 ezer eljárást indított a szociális támogatás leggyakoribb formájával, az úgynevezett Hartz IV segéllyel kapcsolatos visszaélések miatt. A leginkább aggasztó a szervezett csoportokban elkövetett visszaélések megszaporodása.

Az összeállításban idézett belső jelentés szerint „jól szervezett bandák” kelet-európai EU-tagországokban, például Romániában és Bulgáriában toboroznak embereket, hogy megcsapolják a német ellátórendszer forrásait. Módszereik változatosak, előfordul például, hogy vállalkozást alapítanak Németországban és felveszik a kelet-európaiakat, majd elbocsátják őket, hogy így jogosultságot szerezzenek a Hartz IV segélyre, amelynek legnagyobb részét elkobozzák tőlük.

A Bild tavaly novemberi adatok alapján készült összeállítása szerint az EU-s társországok körét tekintve Bulgáriából származik a legtöbb Hartz IV támogatásban részesített segélyezett, 85 221 fő. A második helyen a lengyelek állnak 79 547 fővel, a harmadik helyen a románok 66 331 fővel. A magyarok csoportja a kilencedik, 8598 fővel.

A Hartz IV segély egyszemélyes háztartás esetén havi 416 euró (130 ezer forint) költőpénzt, valamint lakbér- és rezsitámogatást jelent.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.