Buszsofőrök számolják a szavazatokat Olaszországban, megbénulhat a közlekedés

A közlekedési vállalatok dolgozói tömegesen jelentkeztek a tisztségre a jó fizetés miatt.

MN
2018. 03. 04. 9:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MTI összefoglalója szerint minden olaszországi szavazókör elnöke napi bruttó 187 eurót kap a péntektől keddig tartó munkájára. Rómában napi bruttó 224 eurót, mivel az olasz fővárosban tartományi választás is zajlik. A néhány nap alatt szerezhető, több száz eurós összeg annyira csábító volt, hogy az olasz városok közlekedési vállalatainak dolgozói tömegesen jelentkeztek szavazóhelyi elnöknek.

A római tömegközlekedési vállalatnak (Atac) ezért csökkentenie kellett a vasárnapi buszjáratok számát. Még Velencében is lassabb lesz a vaporettoforgalom, mivel a vízibuszok vezetői szintén elmentek a választási körzetekbe dolgozni. Minden szavazóhelyen az elnök mellett egy titkár és négy szavazatszámláló dolgozik.

A választókörzetek nagy részét szokás szerint iskolaépületekben állították fel, ezért szerdáig szünetel a tanítás. Az olaszországi körzetek száma meghaladja a 61 ezret.

Több mint 46,6 millió szavazásra jogosult olaszt várnak az urnákhoz, köztük több mint 22 millió nőt. A választóknak személyazonossági dokumentumot és az úgynevezett választási igazolványt kell magukkal vinniük, amelyet 2000-ben vezettek be, és minden olaszországi választáson lepecsételnek.

A szavazófülkékben mindenkinek két nagy méretű szavazólapon kell beikszelnie a kiválasztott jelöltet vagy a pártlistát. Az egyik szavazócédula rózsaszínű, azon a képviselőházi jelöltre lehet szavazni, míg a másik sárga színű, azon a szenátusi mandátumokra voksolhatnak. A képviselőkre minden 18. életévét betöltött olasz állampolgár szavazhat, a szenátus tagjainak megválasztásához a választónak 25 évesnek kell lennie.

A szavazólapokon kizárólag a választókörzetben kapott speciális, kitörölhetetlen nyomot hagyó ceruzával lehet jelölést tenni. Most először a szavazólapokat – összehajtogatásuk után – a választók átadják a választókörzet elnökének, aki egy kóddal azonosítja a szavazási csalások elkerülésére. A szavazócédulát ezután dobják be az urnába.

Az első részvételi adatot 12 óra után közlik.

Paolo Gentiloni ügyvivő miniszterelnök Rómában szavaz, Matteo Renzi, a balközép Demokrata Párt (PD) főtitkára szülővárosában, Firenzében, az Északi Ligát vezető Matteo Salvini Milánóban, Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) miniszterelnök-jelöltje a dél-olaszországi Campaniában. Az adócsalásért elítélt Silvio Berlusconinak, a Hajrá, Olaszország! (FI) ellenzéki olasz jobbközép párt vezetőjének nincs szavazati joga.

A szavazásra jogosult több mint négymillió külföldi olasz már leadta szavazatát postán vagy a diplomáciai képviseleteken: tizenkét képviselőt és hat szenátort választanak maguknak a római parlamentbe. A külföldi olaszok szavazatait is a vasárnap esti 11 órás urnazárás után kezdik el összeszámolni. Olasz sajtóértesülések szerint nem kizárt, hogy a végleges választási eredmények csak keddre lesznek meg.

A szavazóhelyiségek vasárnap reggel 7-től este 11 óráig lesznek nyitva. A közvélemény-kutató cégek az urnazárás után készítenek majd exit poll előrejelzéseket.

Az utolsó felmérések a Berlusconi vezette jobbközép koalíció győzelmét jósolták 37–40 százalék közötti eredménnyel. A biztos kormányalakítási többséghez azonban legalább 40 százalék szükséges. A koalíciót a Berlusconi vezette Hajrá, Olaszország! (FI), a Matteo Salvini vezette Északi Liga és a Giorgia Meloni irányította Olasz Testvérek (FdI) alkotja más kisebb pártokkal. Berlusconi Antonio Tajanit, az Európai Parlament elnökét jelölte miniszterelnöknek, Matteo Salvini pedig saját magát, arra az esetre, ha pártja szerezne több szavazatot. Az Északi Liga az ország északi részén elsöprő többségre számít.

A jobbközép koalíció ígéretei között az adók csökkentése kapott hangsúlyt, valamint a migrációs helyzet rendezése a határvédelem erősítésével és az illegális bevándorlók kiutasításával.

A jobbközép vetélytársának az ötévi ellenzéki politizálás után kormányra törő M5S számít. A populista és euróellenes párt 31 éves miniszterelnök-jelöltje, Luigi Di Maio már a kampány utolsó napjaiban bemutatta reménybeli kormánya névsorát. Az M5S ereje megközelítheti a 30 százalékot, amivel a legnagyobb párt lehet. A múlttal ellentétben azonban most nem zárja ki az esetleges koalíciót más pártokkal a kormányzás érdekében.

A Matteo Renzi vezette, balközép Demokrata Párt (PD) támogatottságát a felmérések jóval 25 százalék alá becsülték. Ez is elegendő lehet azonban a részvételhez a kormánykoalícióban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.