Donald Trump halált akar a drogdílerekre

Egyetlen év alatt a függők ellátása összesen 78,5 milliárd dollárba került az amerikai államnak.

Garamvölgyi Flóra
2018. 03. 22. 10:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatmilliárd dollárt szánna Donald Trump az Egyesült Államokban zajló ópiátválság visszaszorítására. Az elnök semmilyen eszköztől nem riad vissza a cél érdekében, hiszen óriási problémáról van szó – a válság 2016-ban Amerikában 43 ezer ember életét követelte. Trump még azt is megoldásnak tartja, hogy a dílerekre végső büntetésként halált szabjanak ki – amit eddig csak gyilkosságért kaphattak a vádlottak.

A probléma egyik gyökere, hogy az Egyesült Államokban több mint kétmillió ember ópiát-függő, akik vagy vényköteles erős fájdalomcsillapítókat vagy utcai drogokat szednek rendszeresen. Hogy megértsük a nagy számok mögött rejtőző miérteket: ópiátoknak azokat a gyógyszereket tekintjük, amelyek az ópium fájdalomcsökkentő hatásait igyekeznek reprodukálni – ezek közé tartozik a morfin, az oxikodon, de olyan illegális szerek is, mint a heroin vagy a fentanil.

Ezek azok a mák terméséből előállított szerek, amelyek az agyban és a gerincvelőben a fájdalomért felelős receptorokat képesek elérni, amelyek dopamint termelnek, ezért érez a szer használója eufóriát. Használatuk főleg alkohollal vagy más gyógyszerekkel, esetleg utcai drogokkal együtt fogyasztva légzési problémákat és egyéb életveszélyes mellékhatásokat okozhat. 2016-ban a túladagolások 66 százaléka emiatt történt, azaz 42 249 ember ilyen szerek használatába halt bele. Ez azt jelenti, hogy naponta 115-en adagolták túl magukat Amerika valamelyik államában ópiáttal. És az ilyen típusú gyógyszerekhez orvosok által kiadott receptek száma évről évre csak nő. 

2013-ban a függők ellátása, és persze azoké, akik túladagolták magukat, összesen 78,5 milliárd dollárba került az amerikai államnak. Pedig 49 államban – Missouri kivételével az összesben – létezik olyan program, amellyel a vényköteles fájdalomcsökkentők és egyéb gyógyszerek fogyását egy adatbázis segítségével figyelik, és igyekeznek megfékezni az úgynevezett doctor-shopping jelenséget. Ez azt jelenti hogy egy beteg több orvossal is felirat vényköteles szereket. Két év alatt összesen egymilliárd dollárt költöttek egy speciális megelőző programra. 2017-ben pedig az igazságügyi minisztérium bejelentette, hogy egyik legfőbb küldetésüknek tekintik az ópiátokkal való visszaélést elkövető személyek felderítését, erre külön egységet is létrehoztak.

A válság az eddigi adatok alapján többek között a New Hampshire állam déli részén fekvő Manchestert sújtja leginkább, Trump itt mondta el az erre vonatkozó kormányzati tervet, amelyet Andrew Bremberg, a Fehér Ház belpolitikai igazgatója már felvázolt a sajtónak. Ennek része az ismeretterjesztés, a már eredményes gyógymódok és rehabilitációs lehetőségek kormányzati támogatása, és a kizárólag receptre felírható opiáttartalmú gyógyszerek forgalmazásának visszaszorítása.

A Trump-kormány tervezete szerint a következő három évben harmadával csökkentenék az ópiáttartalmú fájdalomcsillapítók forgalmát, mégpedig a szövetségi egészségügyi programok teljes átalakításával. Bremberg a sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy a Medicaid, a szerényebb jövedelműeket segítő állami biztosítási program előreláthatólag nem térítené meg ezeknek a gyógyszereknek az árát. És persze azt is, hogy mostantól sokkal keményebben bánnak majd a kábítószerkereskedőkkel.

A halálbüntetéssel kapcsolatban konkrétumok egyelőre még nem hangzottak el, csak az, hogy ezt „végső büntetésnek” szánnák. „Ha nem lépünk fel elég keményen a drogdílerekkel, akkor az időnket vesztegetjük” – mondta az elnök. A Trump-kormányzat lépéseit sokan a kínai és Fülöp-szigeteki drogpolitikához hasonlítják, már csak azért is, mert az elnök korábban elismerően beszélt Rodrigo Dutertéről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.