Donald Trump májusban találkozik Kim Dzsongunnal

Az észak-koreai vezető állítólag kész feladni nukleáris programját. Már folyik a csúcstalálkozó szervezése.

MN
2018. 03. 09. 4:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csung Juijong az MTI tudósítása szerint közölte: Észak-Korea kész feladni nukleáris programját, Kim Dzsongun elkötelezett az atomfegyver-mentesítés mellett, és a jövőben tartózkodni fog a további nukleáris és rakétakísérletektől. Ugyanakkor – fogalmazott Csung – az észak-koreai vezető megérti azt is, hogy az amerikai–dél-koreai rutinszerű hadgyakorlatok folytatódnak majd.

A dél-koreai nemzetbiztonsági tanácsadó – aki pár nappal ezelőtt a Phenjanban tárgyaló dél-koreai küldöttség vezetőjeként találkozott Kim Dzsongunnal – azt is elmondta: az észak-koreai vezető a lehető leggyorsabban szeretne találkozni az amerikai elnökkel, tárgyalási készségéről levelet küldött Donald Trumpnak, aki elfogadta a csúcstalálkozóra szóló meghívást.

A levelet – amelyről a Fox televízió már csütörtök délután kiszivárogtatott információkat – a dél-koreai nemzetbiztonsági tanácsadó továbbította a Fehér Háznak. Csung Juijong egyúttal tájékoztatta észak-koreai tapasztalatairól Donald Trumpot. A megbeszélésen jelen volt Herbert McMaster amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó is.

– Donald Trumppal együtt bizakodóak vagyunk, hogy diplomáciai eszközökkel kiaknázhatjuk a békés megoldás lehetőségeit – fogalmazott a dél-koreai politikus. Ugyanakkor leszögezte azt is, hogy mindaddig folytatódik a nyomásgyakorlás Észak-Koreára, amíg Phenjan nem váltja szavait konkrét cselekvésre.

Donald Trump a tájékoztató után másfél órán belül Twitter-bejegyzésben reagált a Csung Juijong által elmondottakra. Az elnök pontosított: Kim Dzsongun nem egyszerűen csak felfüggeszti, befagyasztja a nukleáris és rakétakísérleteket, hanem atomfegyver-mentesítésről beszélt a dél-koreai küldöttségnek.

A csúcstalálkozóig Phenjan – írta az amerikai elnök – nem hajt végre rakétakísérletet. – A csúcstalálkozó szervezése már folyik – közölte Donald Trump.

– Üdvözöljük az Észak-Korea hozzáállásában bekövetkezett változást – ezt már Abe Sindzó japán miniszterelnök mondta, hozzátéve, hogy Washington és Phenjan közeledése a szankciós politika gyümölcse. Az amerikai elnökkel folytatott pénteki telefonbeszélgetésével kapcsolatban azt mondta, egyetértettek Trumppal abban, hogy a nemzetközi közösségnek továbbra is a lehető legnagyobb nyomást kell gyakorolnia Észak-Koreára.

Abe Sindzó riportereknek jelezte, hogy a jövő hónap elején szeretne az Egyesült Államokba látogatni, és hogy számos kérdés mellett Észak-Koreáról is beszélni kíván a Fehér Ház lakójával. A hírügynökségek emlékeztetnek Donald Trump csütörtök esti megjegyzésére, miszerint a szankciók fennmaradnak mindaddig, amíg meg nem születik valamilyen megállapodás az atommentesítésről.

A Deutsche Welle csütörtökön egyébként azt írta, a japán miniszterelnök nem bízik Észak-Korea valódi tárgyalási hajlandóságában. Szerinte valószínűbb, hogy Phenjan csupán időt szeretne nyerni, hogy tökéletesítse atomprogramját. Abe Sinzó már korábban is hangsúlyozta, hogy maximális nyomást kellene gyakorolni a diktatúrára, hogy igazán érdekében álljon a tárgyalás.

Mint kiemelte, Phenjan akkor lehetne igazán szavahihető, ha önállóan tenne lépéseket nukleáris arzenálja leszerelésére. Japán csak ebben az esetben tárgyalna Észak-Koreával.

Mun Dzsein dél-koreai elnök üdvözölte és történelmi jelentőségűnek nevezte pénteken Donald Trump és Kim Dzsongun frissen bejelentett találkozóját – írja az MTI. – A májusi találkozó mérföldkő lesz a koreai-félszigeti béke szempontjából. Ha Trump és Kim elnökök találkoznak egy Korea-közi csúcstalálkozó után, akkor már valóban egyenesbe jut a Koreai-félsziget atomfegyvermentessé tétele – idézte szóvivője a dél-koreai elnököt.

Mun Dzsein dicsérte Trumpot és Kim Dzsongunt „bátorságukért és bölcsességükért”. – Különösen Trump elnök kormányát – amely készségesen elfogadta Kim Dzsongun elnök meghívását – fogja dicsérni nem csak Dél- és Észak-Korea népe, hanem szerte a világon minden békeszerető nép – vélekedett. A szöuli kormány nagyra értékeli „ezt a csodaszámba menő történelmi esélyt”. – Elvhűek és gondosak leszünk ebben a folyamatban, de nem leszünk lassúak – tette hozzá Mun Dzsein. A dél-koreai elnök kifejezte köszönetét a világ más vezetőinek is az ügyben tanúsított segítőkészségükért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.